Тя е настояла това да се случи до края на годината, обяви самата Нинова на пресконференция.

Социалистката подчерта, че е била упълномощена да разговаря с Борисов от онкоболните и пациентските организации, които протестираха срещу мораториума за финансиране на иновативни лекарства. След това й се е обадил председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде БТА.

Нинова съобщи, че за да спестят цялата процедура за минаване през Министерския съвет, от БСП събират подписи за поправка в бюджета на НЗОК и ще я внесат в парламента до края на деня.

"Разговарях с Бойко Борисов, тъй като ГЕРБ направиха голяма грешка спрямо онкоболните. Казах му, че единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно актуализация на бюджета на НЗОК. Да, ще бъде прецедент, току–що е публикуван, но това е единственият начин онкоболните от 1 януари да не останат необгрижени. Декларирам от ПГ на БСП, че сме готови на извънредни заседания, на нощни заседания. Става въпрос за един текст. Да отпадне параграф 6-ти от бюджета. Тъй като правителството твърди, че има пари, очевидно не е проблем на числата в бюджета“, заяви още Нинова, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че ПГ на ГЕРБ ще обсъдят предложението и утре на Председателски съвет ще се реши какво да бъде направено.

„Останах с впечатление, че са склонни да разгледат нашето предложение“, добави тя и подчерта, че ако правителството не приеме предложението, БСП ще внесе жалба в Конституционния съд.

Самият Бойко Борисов вече заяви, че е готов да преразгледа мораториума, ако става дума за лекарства, които се финансират в 1/3 от страните от ЕС.

Това се случи, след като мнозинството в парламента отхвърли ветото, наложено от президента Румен Радев заради мораториума.