Това е заявил премиерът Бойко Борисов пред министрите на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата.

Той наредил промени в текстове в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс.
„Още от социализма стоят текстове в закона, които в момента облагодетелстват, понеже 22 години не са променяни. Аз веднага даже говорих с министър Попова и тя ми обясни, че има учебници от преди 40-50 г., където всичко това е описано. Затова: бързо една работна група", разпорежда премиерът. Под „бързо” разбирал някъде не повече от седмица.

"И действително, логично е всички да си зададат въпроса на какво ниво е чадърът над крадците, след като 22 г. тези текстове и две години от нашето управление, за което – кръст слагам, мислех, че от НК и НПК, когато решавахме въпроса с отвличанията и с всичките тези работи, това е променено”, казва Борисов.
Той призова да се намерят юридически, правни и дори научни обосновки.

"Да ти проникне някой в къщата означава да те обере и това е крадец. Намерете термините, които да ви защитят пред учебниците и теорията, но крадецът не може да се нарича с имена и да му се дават квалификации, които той не е. Думата „отнема”, какво значи да ти отнемат автомобила и с цялата си наглост след това да каже: Аз го отнех, за да се повозя, и сега го връщам", обяснява Борисов.

Премиерът дава пример от едно време, когато в Канада и Америка крадците на коне, защото нямало коли, са ги връзвали с въже и са ги бесели.
"Те не са казвали „отнел е” коня, за да го нахрани и да го върне след това”, или „проникнал му в конюшнята”, разяснява Борисов и отново иска за седмица в парламента да се предложи промяна на текстовете в закона.

"Просто ми се изправи косата и още не може да ми слегне като разбрах, че това не сме го променили, а трябва! Крадецът е крадец и когато се е качил в количката на човека и му я е отнел, това не е отнемане, а е кражба", възмущава се още той.
Премиерът си спомня, че като бил главен секретар на МВР имало случай, когато хващали крадец в кола и той обяснявал "Валеше дъжд и аз исках да се свра на сушинка. Да, не е правилно, но аз съм проникнал временно вътре.”
Или - „нов модел автомобил, исках да го разгледам; не е правилно, но нямах време да отида до Женева до автосалона", разказва още полицейски случки Борисов.

Тази сутрин пред БНТ той също коментира, че сега кражбата на автомобил се нарича „отнемане”, кражбата в къщата - „проникване”.
"Затова много пъти фактът, че много от крадците имат условни присъди, означава, че доказателствата са били добри. А пък не са били осъдени, защото членовете в закона дават и подобно тълкувание", обясни премиерът.