Вчера интелектуалци, актьори и други известни личности, сред които професорите Георги Близнашки, Милена Стефанова, Калин Янакиев и Александър Кьосев, създадоха комитета, за да съберат нужните 500 000 подписа за провеждането на референдума, предложен от президента.  

"Голяма чест за нас е, че тези изтъкнати професори дойдоха и пожелаха да ги подкрепим. В инициативния комитет няма нито един човек с пристрастие към ГЕРБ, но това не значи, че от партията не оценява желанието България да се промени", заяви Борисов.

Той подчерта, че е поел ангажимент към тях при изричното условие, те да го поискат след среща с останалите партии, които искат референдум.

ГЕРБ се е ангажирала да събере поне 500 000 гласа, като за целта Борисов обяви, че събира всички кметове и областните ръководители на партията.

"Не бихме тръгнали да правим подписка, ако управляващите бяха проявили по-голямо благоразумие и бяха възприели начинанията на президента", заяви от своя страна председателят на инициативния комитет проф. Близнашки.

Амбицията им е подписите да бъдат събрани още до края на месеца

Близнашки подчерта, че най-добре е референдумът да се проведе заедно с евроизборите, както предложи и Росен Плевнелиев. Комитетът подкрепя и неговата формулировка на въпросите.

Професорът уточни, че започват поредица от срещи, утре ще разговарят с Реформаторския блок, а позицията на "Зелените" очакват през уикенда.

Във връзка с твърденията, че инициативният комитет е партийно обвързан, Калин Янакиев коментира, че това е абсурдно, защото в него влизат изтъкнати интелектуалци и хора на изкуството с различни политически възгледи.

Междувременно Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще подкрепят искането на „Ранобудните студенти” да се замразят депутатските заплати в парламента. В 18 ч. довечера те ще протестират за това пред Министерски съвет.