Това се казва в коментар на Ройтерс от София, цитиран от БГНЕС.
"Икономическото забавяне принуди балканската страна да съкрати разходите и да замрази заплатите в публичния сектор, както и пенсиите, за да овладее бюджетния дефицит и да избегне натиска върху българската валута. Покачването на цените на храните и горивата, освен големите съкращения и отлагането на реформите, доведоха до спад в доверието за кабинета на малцинството", отбелязва Ройтерс и допълва, че подкрепата за управляващите е паднала до 24,4% спрямо 40% при избирането на правителството.

Агенцията изтъква обаче, че "правителството все още упражнява солиден контрол върху властта благодарение на националистическата партия "Атака".
Кабинетът понесе удар и заради неотдавнашния скандал с подслушванията, който породи подозрения за протежиране на високо ниво, се казва още в анализа.

Правителството на Бойко Борисов трябва да представи по-категорични резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да подсигури влизането на страната в Шенгенското пространство", пише Ройтерс.

Според агенцията "хватката върху властта е малко вероятно да се отпусне в краткосрочен план, но правителството рискува да се изправя пред все по-голяма опозиция и вотове на недоверие в парламента". Според анализа, политическите рискове пред ГЕРБ са свързани с президентските и местните избори по-късно тази година и може да доведат до промяна в баланса на властта.

"Президентът социалист Георги Първанов представи плановете си за завръщането към активната политика. Според аналитиците той може да се противопостави на управлението на Борисов, чийто собствен мандат изтича през 2013 г.", припомня Ройтерс.

Политическата нестабилност обаче е малко вероятно да засегне българската валута - лева, тъй като тя е прикрепена към еврото, но може да доведе до увеличаване на разходите за подсигуряването на суверенния дълг на България и да увеличи цената за тегленето на заеми, се казва още в коментара на агенцията.