"Aз наистина се учудвам от двойния морал, защото има поне десет дипломати от този списък, които са изпратени от правителството на г-н Борисов. Има поне седем-осем души, които бяха обявени и стояха цяла година, те се знаеха и публично, и за тях не беше поставен въпросът. Т.е. поне половината от списъка на действащите сега дипломати е бил известен. Какво се случи сега, та имаме такава драма?", попита държавният глава пред журналисти, цитиран от Дарик радио.

Той вече се обяви категорично против намеренията на управляващите да направят законодателни промени, с които агенти от ДС да не бъдат назначавани за посланици, и ги нарече лустрационни.

Първанов коментира още, че преди време бяха обявени имената на 1446 души от системата на МВР, работили за ДС.
"От това не произтекоха никакви драми в национален или европейски план. Сигурно някой недоброжелател би казал, че наличието на толкова много хора в МВР би могло да е заплаха за членството ни в Шенген", коментира президентът.
Според него е очевидно, че има проблеми в управлението и се търси начин "да се разлаят кучетата". Първанов предложи да бъдат отворени досиетата на всички, за да се види реалната дейност на всеки и да се избегнат инсинуации, цитираха го по-късно от неговия прессекретариат.

Преди два дни външният министър Николай Младенов съобщи, че негов европейски колега вече е попитал дали България ще отзове посланика си в неговата страна.
Вчера пък, докато беше в Брюксел, министър-председателят Бойко Борисов заяви пред журналисти, че генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес Истуриц е поискал лично да му обясни как е възможно толкова години след демократичните промени България да има толкова много дипломати, свързани с ДС.
Самият Истуриц заяви по-късно в интервю за БНР, че ЕНП очаква всички въпросни дипломати да се оттеглят от постовете си.

"Тежка ще е битката на премиера и на външния министър със защитника на бившите служители на ДС, доносника на ДС, президента на страната Гоце. Пожелавам на Бойко да не отстъпва този път", коментира днес лидерът на ДСБ Иван Костов.

Георги Първанов обяви още, че в момента вижда поне три-четири алтернативи на сегашното управление, както от ляво, така и от дясно. Той уточни, че включва в това число и досегашните приятели и крепители на кабинета, които вече са негови опоненти, "някои дори много остри".

По-късно Борисов отговори задочно на държавния глава чрез медиите от Брюксел, където е на среща на Европейския съвет.
"Тези хора са наглеци. Когато ние дойдохме на власт, тези посланици бяха получили агремани. И щяхме да предизвикаме голям скандал, да ни обвинят, че правим политическа чистка. Но това са решенията на Станишев, Първанов и Доган", беше реакцията му по повод думите на Първанов, че поне десет дипломати са изпратени от него, предаде БНР.
Борисов коментира и призивите да бъдат отстранени и агентите на ДС от МВР.
"Едно е да си в службите за сигурност и твоята кариера да е протекла там, съвсем различно е да отиваш и като дипломат да представляваш държавата", заяви премиерът.
Пред БНТ премиерът каза още, че скандалът идва в момент, когато България се опитва да убеди партньорите си, че надлежно ще пази Шенген. Той не е говорил още с президента по темата, стана ясно още от думите му.

Президентът е политическият чадър върху всички структури на ДС, заяви пък министър Младенов. Той уточни, че почти всички съветници на Първанов са били агенти.