Ердоган пристигна на официално еднодневно посещение у нас заедно с държавния министър по европейските въпроси и министрите на енергетиката и транспорта.

В края на мандата си посланикът на Франция Етиен дьо Понсен призова София по-уверено да изрази мнението си за присъединяването на Турция към ЕС.

Запитан от журналисти за коментар на тези думи, Борисов, цитиран от БНР, отговори: "Ние сме суверенна държава и към посланиците си се отнасяме с необходимото уважение, но многократно в България те надвишават правата си, когато се изказват. Ако нашият посланик в Париж отиде и даде по този начин на Саркози съвет какво да прави, аз мисля, че френската реакция ще е да бъде изпъден от Франция".

"Аз не виждам смисъл да отговарям на френския посланик на заминаване какво е казал някъде", каза още Борисов, цитиран от в. "Дневник".

"Мисля, че в присъствието на моя колега, когато решаваме толкова сложни въпроси между България и Турция, наследени с векове, да коментирам какво е казал един държавен чиновник, когато си е тръгвал от България, не би трябвало дори да ме питате", допълни още той за Понсен. 

Изказването на посланика предизвика преди време и критиките на президента Георги Първанов.

Борисов заяви още, че България подкрепя членството на Турция в ЕС.