Общата наредба ще бъде изработена по препоръка на премиера Бойко Борисов, стана ясно след негова среща с двамата министри - Мирослав Найденов и д-р Стефан Константинов и представители на родителските организации в Министерски съвет.

От утре влизат в сила две наредби – едната на здравното министерство, в която е описано колко пъти на ден трябва да се хранят малчуганите, а другата – на Министерството на земеделието, където е посочено какво трябва да е качеството на храните. Според новите правила за здравословно хранене, които бяха приети и обнародвани в Държавен вестник през август т.г., децата трябва да ядат повече плодове и зеленчуци за сметка на тестените, мазни и солени храни.

След срещата Борисов лаконично заяви: "Държавата иска децата да се хранят здравословно. Ако им се дава сирене, категорично то да бъде от мляко, а не от палмово масло или други примеси".

Здравният министър пък уточни, че на контрол подлежат всички детски градини и училища. "Ако от утре те не спазват рецептурника и не предлагат тези храни, а вместо това което сме написали, варят неидентифицирани кренвирши, и ги представят за основно ястие, те ще бъдат санкционирани от контролните органи на Агенцията по храните", каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, цитиран от БТА.

Докато се изработва общата наредба пък здравните инспектори започват проверки в цялата страна дали се спазват правилата за здравословно хранене в детските градини. Проверките започват утре и ще продължат до 15 октомври.

От своя страна министърът на земеделието Мирослав Найденов посочи, че след калкулациите, направени към момента на база на днешните цени и договори, които имат детските заведения, би следвало със 7-8 % да се повиши цената. "Надяваме се, че при новите обществени поръчки общините ще допуснат производителите директно до доставка на храни, за да може тези 7-8 % да бъдат компенсирани, защото в момента те отиват при посредниците", допълни Найденов, цитиран от пресцентъра на земеделското ведомство.