Парламентът не прие серията предложения на "Атака" да има дебати за подписаното преди дни споразумение.

Вчера от опозицията поискаха правителството да оттегли подписа си от АСТА.

„Всички знаете, че България е подписала споразумението. Наложително е да дойде тук министър Трайчо Трайков, който е внесъл предложението в Министерски съвет. В МС предложението е минало без какъвто и да е дебат и обосновка. Настояваме решително да дойде министър Трайков, за да даде обяснение”, каза Павел Шопов от "Атака", цитиран от "Фокус".

От партията поискаха и изслушване на Борисов.
Искате, не искате, темата виси със страшна сила над българското общество. Ако не дадете възможност да стане дебат, ще стане по-лошо. Искаме да дойде министър-председателят, тъй като той е пряк отговорник. Настоявам да дойде в пленарна зала и да даде обяснение по тази точка”, каза Шопов.

"От името на три парламентарни комисии - икономическата, по транспорта и по културата, внесохме в деловодството на парламента искане за изслушване на двама министри по темата -  Трайчо Трайков и Вежди Рашидов", каза 
зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от БГНЕС.
Те ще бъдат изслушани в сряда в Народното събрание от 15 часа.
По думите му ГЕРБ не бягат от дебат за подписаното споразумение от българския посланик в Токио и трябва да има дискусия в обществото.

Според него се преекспонират нещата с това подписване. В доклада на министъра на икономиката от 16 ноември 2011 г. пише, че се упълномощава посланика на България в Япония да подпише споразумението при условие на последваща ратификация, подчерта депутатът и добави, че такъв проект за ратификация не е внесен в НС. По думите му парламентът има възможност да внесе в текста резерви по определени текстове в споразумението.

По-рано днес Трайков обясни в телевизионно предаване, че подписът за АСТА е със "симпатично мастило" и споразумението обвързва България, само ако бъде ратифицирано от НС. Министърът обеща да има дебати по темата.

Депутатът от левицата Петър Курумбашев обаче репликира по-късно, че няма подписан международен договор със "симпатично мастило". Процедурата по обсъждане в НС трябваше да се случи преди да се полага подписът, отбеляза той, цитиран от БТА.

Разбрахме се да започне дискусия, да се види към кои текстове от споразумението неправителствените организации имат резерви, за да се вземе информирано решение за българската позиция, обясни Валентин Николов следобед 
след среща на депутати от ГЕРБ с представители на Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ). Той посочи, че резерви към споразумението могат да бъдат изразени при обсъждането на ратификацията му от Народното събрание.

Председателят на УС на АПТИУ Янаки Ганчев съобщи, че са се договорили в сряда да има нова среща. Няма да допуснем контрол на трафика в интернет-пространството, заяви той. Според Ганчев е вариант парламентът да ратифицира споразумението АСТА с резерви или въобще не го ратифицира.