Премиерът Бойко Борисов обяви за атентат срещу него, подготвян от бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, на 21 февруари, когато депутатите гласуваха оставката на кабинета.
След това новият председател на движението Лютви Местан сезира главния прокурор и депозира и писмо до президента с искане за достъп до документа, свързан с тази информация. От прокуратурата възложиха на ДАНС да извърши проверка за евентуално престъпление - разкриване на информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация.

Цацаров обясни, че в момента се проверява дали в НРС има документ с подобна информация, дали е получен от чужда разузнавателна служба, кога е получен, кои длъжностни лица са работили с него и най-вече какви действия са предприети, ако този документ съществува, цитира го "Фокус".
„Интересно и важно е кои длъжностни лица извън разузнавателната служба са имали достъп до документа и дали те са имали участие в изпълнителната и законодателната власт в страната”, отбеляза главният прокурор.
Той отново обеща, че прокуратурата ще провери всички регистри за движението на документ с информация за подготвян атентат.

Сегашният шеф на НРС ген. Драгомир Димитров вече каза, че от 26 януари 2012 г., когато бе назначен, при него не са постъпвали сигнали за заплахи срещу Борисов.

„Проверката почти е стигнала до крайните резултати, но не мога да ги обявя в момента”, заяви Цацаров и увери журналистите, че „ще дойде един момент, в който ще каже ясно има ли няма документ.
„До момента обаче, до който прокуратурата няма ясно становище дали това е или не е класифицирана информация, няма да получите отговор. Ако той не е класифицирана информация, можем да го обявим и пред медиите и да стане ясно какво представлява и кой кого е заплашвал”, обясни процедурата обвинител 1.

Вчера Лютви Местан обяви, че ще изпрати на Сотир Цацаров отговора, получен от директора на НРС Драгомир Димитров, с който му е отказан достъп до информацията за атентата.

Главният прокурор заяви още, че се извършва проверка и на т.нар. папка "Мишо Бирата" (в нея има СРС-та с разговор, в който Боѝко Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да не "закача" пивоварната на покойния вече бизнесмен Михаил Михов - б.р.). Проверява се правомерно ли беше спряно досъдебното производство по случая, което бе образувано за изнасяне на класифицирана информация.
То е спряно, защото извършителят не е установен, но ако се намерят основания, ще бъде възобновено дори и за други престъпления, като например търговия с влияние, добави Цацаров, цитиран от БТА.

Той обаче не пожела да каже кой е прокурорът, прекратил досъдебното производство.
"Не мога да гледам на всеки прокурорски акт с това дали му имам доверие. Не ги деля на такива, на които имам доверие. Имам доверие на всички, които работят в прокуратурата", заяви Цацаров.