"Вчера президентът изпрати до мен сигнал, подаден от Лютви Местан, по повод обвиненията срещу Ахмед Доган, като поръчител. Ще се извърши проверка. Трябва да се установи дали съществува такава информация, класифицирана ли е, откъде е предоставена", добави Цацаров пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Вчера от прокуратурата съобщиха, че са възложили на ДАНС да извърши проверка за евентуално престъпление - разкриване на информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация. Целта на проверката е да бъде установено налице ли е информация за подготвяно убийство на Бойко Борисов с поръчител Ахмед Доган, и ако да, класифицирана ли е.

Днес депутатите отхвърлиха искане на лидера на ДПС Лютви Местан за изслушване на директора на Националната разузнавателна служба (НРС) Драгомир Димитров, бившия й шеф Кирчо Киров, началника на НСО Тодор Коджейков и главния прокурор Сотир Цацаров по повод твърденията на Бойко Борисов, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него.

При представяне на предложението депутатът от ДПС Четин Казак заяви: „Бойко Борисов отправи директно обвинение към почетния председател на ДПС Ахмед Доган за това, че бил поръчал атентат срещу него. Това твърдение не може да бъде повдигнато с лека ръка. Това е пряко обвинение в извършване на престъпление. Цялото българско общество се нуждае незабавно от това да бъдат изслушани всички лица, които имат отношение към това”.

Предложението обаче не бе прието. „За” гласуваха 48 депутати, „против” – 29, а 62 се въздържаха, предаде "Фокус".


Вчера, след Съвета по национална сигурност при президента, Лютви Местан обяви пред журналисти, че е задал директен въпрос на шефа на НРС ген. Димитров и той не е бил в състояние да потвърди тезата, огласена от Борисов.
"Това означава, че министър-председателят е излъгал тежко. Това не може да се определи като тривиална клевета, защото това са твърдения на министър-председател срещу политик от ранга на д-р Ахмед Доган", коментира лидерът на ДПС.

Той обяви още, че ген. Димитров е уточнил, че не може да каже каквото и да е повече по този казус, защото става дума не просто за класифицирана информация, а класифицирана информация от най-висок ред, т.е. над "строго секретно".
"Те са толкова класифицирани, че аз като председател на ДПС нямам право на достъп до тези материали. Тогава питам: на какво основание, кой е Бойко Методиев Борисов, че да се поставя над законите и да огласява безнаказано класифицирана информация в директно предаване по националната телевизия", заяви още Местан.

Той добави, че още днес ще внесе писмено искане до главния прокурор да образува наказателно преследване срещу премиера в оставка за нарушаване на закона за класифицираната информация и за набеждаване.