Това стана по време на дискусия във Висшия съдебен съвет (ВСС), на която бяха обсъждани числеността на новите структури и техния бюджет, предаде БНР.

Притесненията на Велчев, че съдът и прокуратурата "Антимафия" няма да отговорят на очакванията за бързина и ефективност бяха споделени единствено от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев и няколко прокурори, членове на ВСС.

Съветът прие предложението за 11 съдии, 9 следователи и 13 прокурори на първа инстанция, на втора - 11 съдии и 9 прокурори. Макар да беше уточнено, че тази бройка би могла да бъде увеличена, главният прокурор се противопостави и на това предложение, тъй като според него общата цифра е твърде малка, за да поеме броя на делата, които се очаква да влязат в съда.
"Това са много дела, които трябва да бъдат поети точно от 53-ма души веднага след съдебната ваканция, но без осигурени пари и яснота за сграда и оборудване на кабинетите и залите. Не може 1100 дела, както са за 2010 г., да бъдат гледани от 10 съдии”, аргументира се Велчев.

Той изтъкна, че смисълът на този съд е да правораздава бързо и ефективно, а по този начин това може и да не се случи.
Лазар Груев пък посочи, че е необходимо да се изчисли колко ще струва специализираният съд на данъкоплатеца.
Мненията на членовете на ВСС за сумата за специализирания съд варираха от 20 до 50 милиона лева. Членът на съвета съдия Георги Шопов уточни, че засега е пресметнато, че 20 млн. са достатъчни. Той обаче се съгласи, че е разумно съдът да заработи от 1 януари 2012 г.

"Трябва да има предвиден бюджет в Министерството на правосъдието. И преди да увеличаваме броя им, трябва да знаем дали има сграда, където да работят. Тя трябва да бъде в София, за да не се бавят. Ние не можем да осигурим този съд и прокуратура финансово, а ще обречем тези хора да бъдат немотивирани, малко на брой и да работят при лоши условия. Специализираният съд е бутиков по замисъла си", коментира още Борис Велчев. 

Той постави въпроса и за това, че по всички тези 1100 дела има много задържани в цялата страна и всички те трябва да бъдат доведени в арестите в София, а това е невъзможно.

Когато заработи, се очаква спецсъдът да разглежда дела, свързани с организираната престъпност - отвличания, убийства, контрабанда, наркоразпространение, както и подкупи.

Няма основание да се отложи датата на започване на работата на специализираните съд и прокуратура, коментира по-късно председателката на парламентарната комисия по правни въпроси Искра Фидосова пред журналисти. Тя съобщи, че вече е ясно къде ще се помещават те - в бившата сграда на ДАНС, на улица "Черковна" в София. След като се формира съставът на двата специализирани органа, ще се определи и колко кабинета и зали са необходими за функционирането им.