Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков, който представи на пресконференция двата етапа от въвеждането на електронния обмен на данни, предаде БТА.

По думите му, вече е създадена необходимата готовност за осъществяването на първия етап, с който от 1 януари 2015 г. лекарите ще представят по електронен път данните от издадените от тях болничните листове в НОИ.

Електронното издаване ще се извършва с предварително получени от института уникални номера на болничните листове, като от 1 декември тази година те ще се получават от лечебните заведения, за което не се изисква пререгистрация, ако вече са регистрирани в НОИ.

Самото подаване на данните в регистъра ще се осъществява чрез електронните услуги на НОИ. За да имат право на достъп до тях, лекарите и лечебните заведения ще могат да регистрират сертификатите си за квалифицирани електронни подписи от 1 декември 2014 г.

Отпечатаните на хартия болнични листове ще се представят от осигурените на техните работодатели за оправдаване на отсъствията и оформяне на съответния отпуск.

До 30 юни 2015 г. е предвиден гратисен период за лекарите и лечебните заведения, които нямат техническа готовност за прилагането на електронно издаване на болнични.

С втория етап, който трябва да приключи до края на 2015 г., се предвижда да отпадне и необходимостта работодателите да посещават НОИ за представяне на документи. Те също ще могат да подават данните по електронен път.

След приключването на този етап, ще бъдат скъсени и сроковете за изплащане на обезщетението, които в момента са 15 дни, на до 5 работни дни.

Средногодишно в НОИ се представят документи от 120 000 осигурители и самоосигуряващи се, повече от 2 милиона болнични листове, които са издадени за около 1 милион осигурени, посочи още Бисер Петков. Той допълни, че 7500 лечебни заведения издават болнични листове.

По думите му, в пиковите дни на месеца в териториалното поделение на НОИ за София-град се приемат около 16 000 болнични листове, а капацитетът е около 4000 броя листове дневно.