Председателят на съюза д-р Цветан Райчинов призова премиера да сформира експертна група към Министерския съвет, която да се заеме със здравната реформа, съобщи БНТ.
От съсловната организация на лекарите обявиха, че многократно са подавали сигнали до здравния министър, че състоянието на "Бърза помощ" е критично и взима жертви. По същата причина лекарите постоянно са повтаряли, че здравната реформа трябва да започне именно от спешната помощ.

2-годишната Анастасия почина от бронхеолит
, който довел до остра дихателна недостатъчност в ръцете на лекари от 7-ма поликлиника в София. Когато постъпва в поликлиниката детето е живо. Лекарите отчаяно се борят за живота му 6 пъти са звъняли на Бърза помощ с молба за линейка с реаниматор. Линейката обаче закъснява, сочи разпечатка от комуникацията и когато пристига, момиченцето е мъртво.

 "Това е ужасяващо. В град, като София, който е пренаситен с медицински заведения и кадри, да се случи това нещо, просто показва, че системата ни не работи", каза още д-р Цветан Райчинов. 

От лекарския съюз не приемат, че пациентът сам трябва да преценява колко спешно е състоянието му. Заради тънката граница между това дали сме за болница или за поликлиника, медиците настояват да се създадат общи центрове по места, които да обединяват спешната и неотложната помощ.

"Системата на Бърза помощ е отвратителна", каза Теодора Захариева, председател на Българския пациентски форум пред БНТ, цитирана от БГНЕС. Тя попита трябва ли една детска градина да почине, за да напусне директорът на "Бърза помощ" в София д-р Георги Гелев. "Десетки години вече има жестоки проблеми в системата", посочи Захариева.
Според д-р Стефанов от Бърза помощ, който работи там от 20 години, системата се е сринала преди 10 години, когато е ликвидирана неотложната помощ в поликлиниките. Според него трябва да бъдат уволнени всички директори на спешна помощ в страната, които са на тези постове от десетки години и са се окопали на тези места и системата не е помръднала още от времето на Жан Виденов.

"Стига с тези концепции и прехвърляне на отговорността кой е виновен и кой не", каза от своя страна Теодора Захариева. Вместо да прави комисии министърът на здравеопазването да дойде и да види какво става при нас на Сточна гара (там се намира централата на Бърза помощ в София - бел.ред), поиска д-р Стефанов.

Последна актуализация в 8.40 ч.