Лекари и пациенти ужасени от спешната помощ

Българският лекарски съюз сне доверието си от здравния министър Стефан Константинов заради смъртта на 2-годишната Анастасия в 7-мо ДКЦ в София на 11 февруари.

Обратно в новината

Коментари - Лекари и пациенти ужасени от спешната помощ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какви времена дойдоха! Лекари и адвокати те съдират жив! Това го сподели една цивилизована гражданка на улицата. Нейното изказване би прозвучало без особена стойност в ушите на занимаващите се да въведат принципите на пазара в здравеопазването, както е било навсякъде по света, но си заслужава да се замислим дали има право. Не знам какви са ТЕЯ ФИНАНСОВИ ПРИНЦИПИ!!! , АМА ВЕЧЕ ОТ КРАЖБИ В ЗОК НЕ СЕ ТЪРПИ!!! Казват - вноските са ви малко, за да искате да не си доплащате, имало евростандарти и тем подобни смехории. Аз не съм похарчил повече от 200 лв. от моите пари за здраве, събирани от рекетьорите на ЗОК. Останалото съм го дал за другите - солидарен принцип, съгласен съм. Познавам много хора, които също не ползват никаква здравна услуга откакто се изрекетирвани от ЗОК. Къде отиват техните пари? Това е система за рекетиране, нищо друго. Да се задавят, дано, тези властници с нашите пари. Да пукнат дано!

xmechox

Чудя се защо всички медии гледат повърхностно на проблема. Проблемите са в цялата страна и за съжаление здравеопазването е едно от тях. Знам, че живеем в бедна страна и пари няма, но всички знаем, че здравеопазването е изключително скъпо, а за България е едно скъпо струващо удоволствие. Много бих искала и нашите болници на заприличат на европейските и американските. Но за съжаление живеем в България и условията са такива. Седях и гледах въпросана журналистка, Г-жа Теодора Захариева, както и Д-р Стефанов, които през цялото време викаха Смърт на краля да живее краля. Имах чувството, че това е лична вендета, лов на вещици или пък разчистване на сметки. Питам се, какво ще говорят същите тези хора, когато и след свалянето на въпросния директор нещата си останат същите. Защото никой от тях не спомена, че парите за спешната помощ за тази година са редуцирани, че в момента няма сестри, но в близките години няма да имаме и лекари, че условията за специализация на лекарите в Бърза помощ са невъзможни. Защо не си дадем сметка, че цялата система на здравеопазване е изключително гнила. Детето е закарано в ДКЦ т.н Диагностично консултативен център, където има куп лекари от различни специалности, които трябва да имат квалификацията да окажат необходимата първа помощ. Ами нали това го правят парамедиците в САЩ. Докога журналистите ще търсят само сензацията, а няма да навлезнат глобално в проблема.

Основната част от парите отиват в ОПЛ-работещи до обяд,и получават хиляди левове за това.Лекарите в спешните отделения 800лева=за да оправят грешките на ОПЛ.

7 лекари какво направили, че чакат бърза помощ ?

а ти бегай да си изпиеш хапчетата...

bira_more

Спокойно, скоро няма да може да видиш никакъв доктор. И умната с шамарите, че може да попаднеш на някой дето той теб да ошамари.

bira_more

Тези дето остават - съвсем пък няма да им пука.

Тая държава скоро няма да се оправи!Преди исках да се върна,сега дори не ми липсва(липсва ми БГ,но не и българите). На мен ми отдържат от заплатата тук и въобще не мисля за подобни неща.Ако примерно някои взима 10 ЕУ заплата,4.20 му са такси,здравни и т.н.обаче наложи ли ти се,нямаш грижа.Мъчно ми е за хората в БГ,не ви съжалявам,а ми е болно за това на което сте подложени,а не заслужавате!

Еда , ама за какво стачкуваха ? ЗА ПАРИ. Искаха повече пари щото им ги намалиха. Еми не заслужават - с тая система толкова пари. Пари няма щото ,никой не иска да плаща и след това да получава 0.

bira_more

Е като няма пари - няма да има и услуги.

Ще се изпитваме или ще си чатим? А да спреме и да свършим нещо,а?

какво предлагаш... има едни ,които умеят да живеят- в семействата си може да се изтепат,ама извън тях са единни и сплотени,всичко им е безплатно,за тях законите не важат - еми как няма да праскат кючеци. Даже и помощи получават и се размножават като котките- по два пъти раждат на година... абе....life is live!!!

Слава Богу , не ми се е налагало и една стотинка да ползувам от,,осигуровките,,- подпомогнал съм доста здравеопазването за толкова години редовно плащане.

ДО Jonaleth ! Дали си осигурен или не,е все едно и също! Казвам ти го от опит! Като си плаЩАХ /мин.вр/ осигуровките до мин.година,сякаш не ме ошушкаха 1000лв за какви ли не прегледи ,защото си отчаян и знаят,че ще те изцедят!за да ми кажат,че не знаят какво ми е! Да съм на 50 розбирам,аз съм на 25! Виждат хората като ходещи протфейли и не ги интересува Нищо друго освен ПАРИ! Така,че не ми излизайте със това дали си осигурен или Не,защото и в двата случая,си плащаш като поп! Тъпо мислите,защото не сте се сблъкали с лицемерието на лекарите!

Еми нали и аз това сам написал ?Чети по внимателно. Е не е 100% така , но практически така се получава.И е виновна системата.

Няма пари , нали - това е причината? Ами няма как да има пари ! Такава е системата. Не може да лекувате 1 мил неосигурени и да имате пари. И не може всички да плащаме различна сума , но да получаваме еднаква услуга (която е едно голямо нищо в момента). Еми просто няма как да стане. И вместо лекарите да реват за пари трябва да стачкуват за смяна на системата. С тази система няма как да взимат толкова колкото заслужават. Отделно за кражбите и лекарската лекарствена мафия може да се напишат томове!

Ще спра да рева,когато спреш да лаеш панделке...

ще реве, защото има право, ...

bira_more

И като реве - какво ще подобри? Дали само защото някой реве и добрите лекари ще се юрнат към България?

За да ни отпускат пари от международни кредитни институции, държавата трябва да приватизира всичко, да няма никакво участие в социалната област. Така според някои презокеански социални психолози се осигурява пълна свобода на гражданите. Така че, всичко което е на държавна заплата е на доизживяване, вкл. спешната помощ. Няколко столични ДКЦ-та вече са на тезгяха. Може би, трябва да се замислим за частни транспортни пунктове за линейки по квартали, а МЗ да регламентира дейността.

ти сигурно ни пишеш някъде от бюрото си в някоя община и потриваш доволно ръчички в очакване да "приватизираш" за 1,50лв. огромна/и сграда/и в някой централен район на някой хубав български град. Ще използваш поредния хаос и ще купиш поликлиниката за 1 лв , а после ще построш жилищен блок, който ще продаваш за 1500 евро квадратен метър или пък някой нов МОЛ. Така се родиха, а май ще се родят още много български бизнесмени и милионери, като например видния милионер Андрей Иванов на почетна служба в Столична община с над 40 "приватизирани" собствени частни имота, сгради, магазини, терени и цели блокове в София и годишни печалби от тях - милиони левове. Родния ни мил политик и милионер Андрей Иванов геой на новото време!!!! Като няма да има нищо държавно в тая държава , както предлагаш ти, да започнем със закриването и приватизацията на Народното събрание, министерствата и президенството. Първо тях трябва да закрием, чак после дъжавните ни болници. Проблемът , драга кали, е че тарикатите и идиотите като тебе станаха много по районните общини.

Не, позна! Мнението ми е резултат от личнен опит като пациент, професионален интерес към здравните системи по света и разговора с джипито, от където се връщам заради профилактичните прегледи. Аз правя констатация. Не съм на опашката да пазарувам ДКЦ-та и болници. А твоето мислене, нещастнико, подсказва, че се притесняваш, някой да не те предреди.

Защо толкова се карате? За какво? Че системата "Бърза помощ" (Спешна или Неотложна все е тая) не работи не е тайна и е ясно мноооого отдавна. Проблемът не е само в София, проблемът е в цялата страна. Защо обаче сега великият лекарски съюз обръща внимание на този проблем? Защо никой министър не разбра досега къде е проблема? Защо никой не разбра че за да тръгнеш да правиш реформи в здравеопазването първо трябва да имаш работещ корпус за бързо реагиране след това да ремонтираш структурата на здравеопазването... тогава може и да съкращаваш и болници, ако трябва! Знаете ли каква голяма реформа направи предишния министър при нас? На така или иначе криво-ляво работеща "Бърза помощ" залепи една табелка "спешен кабинет"?!? И това е велика реформа... мислите ли че с една табелка нещо се е променило в работата на спешната помощ и каква е промяната в обслужването на населението? Спешната ни помощ е опразнена до дупка и ако наистина има нещо спешно разчитат на ресурсите на болницата... болница която постоянно е спрягана за закриване! Има ли нужда от свръх интелект за да се разбере нещо елементарно? Защо истинските проблеми и причините винаги се заобикалят... кога ще се разбере че един човек здравеопазване не прави и не може да прави реформа кога ще се разбере че трябват екипи от специалисти които да осмислят и организират нещата ... няма министър който да може да се справи с това па ако ще да е академик и с 10 висши образования в крайна сметка има една глава, а знаем поговорката, че две глави мислят по добре от една ... и така нататък. В спешната ни помощ имаме нужда от коли, имаме нужда от кадри имаме нужда от медикаменти имаме нужда от апаратура имаме нужда от консумативи... в момента спешната ни помощ работи с материали на клиента... е да ти пикам на такава спешната помощ.

Ето в това е проблема. Никой от болниците определени за закриване не иска да се занимава със спешна помощ - те искат да си гледат рахатлъка в хосписа (защото това с хосписи, а не болници според съвременните стандарти). Докторът иска да върти синджирчето по цял ден, да си гледа частното, а не да го товмозят някакви досадници-пациенти. От друга страна джи-пи тата не искад да дават нощни дежурства - те искат да работят като чиновници, а да получавт пари като мастити бизнесмени. Тоест, където може да се дои държавата да я доим, а когато трябва да свършат работа никакви ги няма. Всъщност, когато се съктратят половината малки болници ще с енамерят лекари да работят в Спешната помощ. Пък и от икономиите ще им вдигнат и заплатите.

bira_more

Ми отиди ти да даваш нощни дежурста за 11 ст на пациент. За да се върже поне минимално сметката - трябва да има 1 лекар на 60 000 пациента.

Имаме премиер, който сличайно веднъж докато не риташе мач и не режеше на шест ленти, заяви един път категорично при Цветанка Ризова, а после и при Бареков, че здравеопазването и образованието НЕ СА му приоритети и че ниските доходи на населението за него са, цитирам - "глупави въпроси".

прочетете баи ганио прави изборо ! алеко е велик ! и пази боже сляпо да прогледа ! кои ли беше този ? мислете , ако има кои да мисли ? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

вместо да се критикуват и плюят лекарите у нас,по-добре е малко да се поразмърда сивото ни вещество.В една Германия студенти плащат здравна осигуровка 68 евро = 133 лв,в България колко здравна осигуровка плаща един работещ ???? и колко неосигурени има на наш гръб,със тези трохи лекуват ли се адекватно болните хор а,а те у нас всички са такива.СЛЕДОВАТЕЛНО не са ви виновни лекарите, а май нещо куца в самата система,престанете да избивате комплекси за сметка на тях и при всеки починал да търсите лекарска грешка,защото умират хора и в най-реномираните болници по света,това са болници,а не кафенета и точно там се случват тези неща.Младите лекари напуснаха страната,защото никой няма да работи за жълти стотинки и при това съвсем отговорна,тежка и съсипваща здравето и психиката им работа.Останаха по-възрастните и то не защото не са кадърни,а защото са по-стари и ако продължаваме да ги хокаме и смятаме за престъпници ще ходим съвсем скоро да се лекуваме при баби знахарки.Как мислите че се чувстват и работят спокойно нашите медици,като са постоянно под обстрела на медии и "много разбиращи от медицина" хора.Спрете вече със тази гавра и се чудя още на останалите тук лекари как позволяват да се саморазправят с тях цигани и селяндури

ами хайде взимай 130 лв здр. осигуровка от 250 лв. заплата и дано остане някой за лекуване, все сте много акълни и големи сравнения правите

може би си прав от твоята гледна точка на лекар, НО хората са недоволни от вас, защото вие не се борите срещу системата, в която вие лекарите сте главото дейставщо лице. Вие не се борите да протестирате или да подобробрявате ситемата (къде са ви предложенията дошли от практиката ви? ) Вие си го изкарвате на пациентите и тях ги наказвате като им обирате и последните стотинки от джоба като дойдат на преглед при вас. И тия пари дето ги дърпате от ръцете на пациентите, дори не ги обявявате като доходи, те са ви чиста скрита от всички печалба, без данъци, без нищо. На другия ден пак отивате да лекувате в същите болници, при същите мизерни условия, защо, ами защото парите на пациентите отива под дюшеците ви!, а не за апаратура и консумативи в болницата, в която работите. Затова почнаха да ви бият редовно пациентите. Повярвай ми, ако някой разярен и отчаян от системата родител на болно дете срещне някъде случайно дянков или борисов и тях ги чака сигурен бой по тъпите кратуни.

По- точно не може да се каже! За съжаление това е истината и много добре си я описал. Дано я разбере този, който трябва.

С кой да се борят? Със системата, ами като каза лекят от спешния център в ИСУЛ, че в министерството са малоумници, какво стана? Уволниха го.! Защо целият български народ не се бори срещу управлението като цяло, нали е главно действащо лице. Истината е съвсем друга- много добри идеи отлежават и събилат прах в нечии бюра или вече са в кошчетата, защото не защитава определени интереси.Ь идеята за добро здравеопазване трябва да бъде развита на експернто ниво, само че май няма експерти.

bira_more

Всеки опит за борба със системата бива потушен мощно от съответното правителство. Но въпреки това лекарите се борят. По единствено възможния начин. Като напускат системата. И познай кои остават.

Не мислите ли ,че трябва да се борим срещу цялата система (не само срещу системата на здравеопазването).Аз искам да имам лоялна система във всички сфери на живота ни .Защо всички си затварят очите за останалите негативи на цялото общество и изкарват само медицинските работници корумпирани, убийци, морални изроди и какво ли не.С какво са по различни всички работещи в другите професии.Дори не знам откъде да захвана.Кой е лоялен към клиентите(пациентите) ? Майсторите в знайните и незнайните сервизи, където угоднически всеки дава пари без касови бонове , а после псува зад гърба, дали бояджиите и фаянсаджийте, в чиито джобове потъват хиляди без да се отчитат, при фризьори, маникюристи, адвокати, таксиметрови шофьори сервитьори и още стотици други.Наистина май избиваме комплекси и се спотайваме зад старата максима да виждаме сламките в чуждото око , а за гредата в своето да си траем.Само дето забравяме, че рано или късно гредата, с която балансираме и дори не забелязваме, ще ни ослепи и тогава ще потърсим онези , които хулим , но не е сигурно дали ще ги има та дори и платени.За информация съобщавам ,че съм средностатистически пациент, сблъскал се с всички негативи и като пациент и като клиент, и който поне прави усилия пред себе си да изправя собствените си кривици без да търси оправдания за тях извън себе си.

И аз разбирам от здравеопазване, затова след 22 години като лекар го напуснах! Не си прав! Изтичат парите за "директори", собственици на ДКЦ, на болници, секретарки, санитарки, счетоводителки и други любовници, а за докторите - 35%!Знаеш ли го това? Няма го другаде.

Как не ви е неудобно когато става вапрос за такава трагедия да говорите пак за партий за делене на позитано на гербери хораа ако това се случи на вас или ваш близък тогава кой ще е лош кой ще бъде врага тогава ,много е просто нашите врагове сме това в което сме се превърнали самите ние ,толкова малко човечност има толкова малко разбиране има жалкооо

ЗАЩО САМО СЕ ОБИЖДАТЕ ??ЗАЩО ЕДИН НЕ КАЖЕ ОТ ПЪРВИ МАРТ НИКОЙ ДА НЕ ПЛАЩА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ......... ТА ДА ГИ ВИДИМ ТОГАВА ВСИЧКИ.... НО ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ В БГ.........ЖАЛКО ЗА ДЕТЕТО..........И ЗА ВСИЧКИ КОИТО СИ ОТИВАТ ОТ ТОЗИ СВЯТ ОТ ,,КЪДЪРНИТЕ'' ЛЕКАР.САМИЯ ЗДРАВЕН МИН. КАЗА ЧЕ СИ ХОДЯТ С 4 ЦИФРЕНА СУМА НЯКОИ ЛЕКАРИ-ТОВА Е НАГЛО ДА ГО ЗНАЕШ И КАЖЕШ НА ,,УМНИЯ ''НАРОД.

И как ще стане това? работодателят автоматично ти ги удържа.

кой носи отговорност и е допуснал това четирицифрени суми в държавна болница и от държавни средства да пълнят джобове на некадърници

Бърза помощ трябва да се премахне и да се обособят гаражи или стайшани с линейките и парамедиците по цялата територия на столицата! Така по-лесно ще се покрива територията и няма да има закъснение на линейките и да умират хората!!!

Като гледам какво си измътил от недрата на сутрешния си позив, трябва да се реализира предложението ти. ама за психодиспансери.

Този "министър" не се е сетил че трябва да се махне от Кюстендил, вие искате да се сети как да прави здравна реформа. Самият той трябва да каже за себе си "Мъртво родено."

От какво са ужасени лекарите? И защо БЛС сваля недоверието си именно от Министъра? Работа на БЛС е да сваля доверието си от коримпирани доктори, от доктори които "давят бебето в кофата", от некадърници като доктор Маджунов, доктори-убийци, и т.н. и т.н. Но те не свалят доверието си от такива екземпляри - те ги защитават. Защото са си от "техните" хора. Ефектът от това е прост - демотивация на съвестните, всеотдайните, квалифицираните, можещите доктори. Те или бягат от България, или започват да я карат пет за четири. А докато БЛС не се заеме с професионалната атестация на докторите, а се занимава с политически поръчки, независимо от къде идеват те, това е една абсолютно безполлезна организация - тя още от времето на милиционеро-социализма си е казионна. Реформа е необходима, това е безспорно. Но тази реформа включва множество болезнени стъпки - съкращения, закриване на болници, преструктуриране и т.н. И ако някой си мисли че реформата е само за смяна на имената на някои пооликлиники, и това да е основание да се искат повече пари - няма да стане. Ножа трябва да играе - рак се лекува с агресивна терапия, а не с аспирин. Това докторите много добре го знаят. И докато не се изреже туморът на некадърните, корумпирани и незаинтересовани доктори нещата няма да ги бъде. Другото са приказки за маса. Здравната система ще си пшродължава по същия начин, а хората ще продължават да си умират.

Колко си умен! Значи половината от лекарите са "ракова тъкан" и като такива- трябва да бъдат подложени на агресивна лъче и химиотерапия, за ножа вече мнозина простаци споменаха. Силен стимул за останалите да продължат да работят под угрозата от унищожение, определено! За парите и не коментирам, вече говоря за отношението. Такъв тип трудова дейност има само на едно място- в лагерите. В момента здравеопазването за работещите в него е точно това. Трудов лагер. Скоро всички ще се заемат с нещо друго. Най-младите активно работещи лекари са над 40 годишни! Къде са другите?! И най-вече - защо? Докато се лее тая помия, никой лекар няма да залюби никой пациент, с пари или без. Да ти храчат в лицето, а ти да викаш- "благодаря"? Много сте нагли и всичко, кжоето ще става, ще е все по-лошо и във ваша вреда. Честито!

При управлението на гея нещата бяхя зябятячени до невъзможност ,а "Бърза помощ"беше в колапс!Спомням си случая с пияния й шев,който беше защитаван от тогавашните властници подобно но Орешарски пред амбразурата на Мургина!Смешници!

Линейките и болниците не са оборудвани за спасяване на хората, но пистата за Формула 1 ще е с подгряваща настилка и ще си правят тренировките състезателите, защото в другите държави тровят въздуха .

къде са отишли парите от приватизацийте на държавните предприята ли!? Само погледни хотелите и вилите на родния ни политически елит по морето и в чужбина. Аз и в Ница такива хотели не съм виждала! Отвратително е. Толкова крадене, толкова луксозни частни вили и хотели на цената на страдащи милиони българи - пенсионери-клошари (това са моите, твоите и на всички останали родители), децата ни- умиращи си, защото дянков не бил отпуснал 5-10 000 лева за един реаниматор, много скъпо било, пък и видиш ли поликлиниките не са една-две в страната, всяка ще иска реаниматор, какво ще прави тогава, 1000 поликлиники Х 10000, а много скъпо ще му излезне на Дянков. Той си спазва човека фискална дисциплина, а любоница му пее на ухото "ти си моя железен брат пит". Живот си живеят тия родни политици. Крадеш и лъжеш, крадеш и лъжеш докато умреш.

Здравна осигуровка за януари 553,16 €

Кретенясалите ГЕРБЕРИ СА ГОТОВИ ДА ПРЪСКАТ НАШИТЕ МИЛИОНИ ЗА ПОДСЛУШВАНИЯ И ЗА ПОСЛУШКОВЦИ ,НО НЕ И ДА СЪЗДАДАТ УСЛОВИЯ ЗА ЗДРАВНИ ГРИЖИ НА БЕДНИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ. Това е политика на геноцид спрямо гражданите на България.

трябва да поемеме нещата в свои ръце и да бием по глави вече наред де що свариме политик от парламента. Имаме премиер, който сличайно докато не риташе мач, заяви веднъж при Цветанка Ризова, а после и при Бареков, че здравеопазването и образованието НЕ СА му приоритети и че ниските доходи на населението за него са, цитирам - "глупави въпроси". Чуха го милиони българи от екарана на телевизорите си. Какво повече има да коментираме с такъв начело на държавата?

нали не си вярвасh ???нека нака3анието да е 3a определено лиzе ,а не винаги министера да сменяме...а които не е карал в софia ,нека продалjaва да писhе глупости,3a 3akasneli линеики и т.н.софiaнzи сте и3мират от пренаселване ,та и ва3дух няма да им остане.нека се помисли и 3a дарение кам това важно 3вено ,от нас гражданите -то дарjaва отдавна няма (не само от като герб са на власт)

Заплащането в спешната помощ е толкова смешно-подигравателно, че едвам се намират хора, които да работят там. Това са или хора, които не им достигат няколко точки за пенсия или поради някаква друга причина не могат да си намерят работа. Нали не очкавате, че 11 линейки могат да обслужват 2 милинен град и че като наберете телефона и тоз час на вратата ви ще цъфнат най-добрите реаниматори. За подобно заплащане и при подобно отношение е цяло чудо, че въобще успяват да оказват какватои да е било помощ. Цялото здравеопазване трабва да се сложи на пазарен принцип. Да има една частна спешна помощ, тя да си каже каква и е ценената за повикване. Примерно знае се че едно отзоваване на сигнал струва 1000 лева. Пацентът си плаща, издават му фактура и после ходи в здравната каса да го реимбурсират с колкото му се пада за това, че плаща здравна вноска. Ако сумата която съм цитирал ви се струва голяма, всеки може да си извика нормалната бърза помощ и да чака когато и каквото дойде. Нормално е на един пазар да има всякакви услуги. Качествени услуги с високи цени и нискокачествени услуги на ниски цени.

Успяват, и не е никакво чудо, защото това е призвание, а не икономика! Имам приятелка, която работи в спешна помощ - няма да ти обяснявам какъв прекрасен човек е и колко й дреме за парите, които взема. Ти такъв не си срещал със сигурност!

bira_more

И до къде ще оцелее с мизерните кинти които взима? Е ако има кой да я храни - проблем няма. Ама ако тя трябва да си плаща всичко....

Не може да вземам заплата 500лв и да плащам 1000лв за повикване на спешна помощ , защото не съм ASTOR. А ако имах тези 1000 лв няма нужда един неграмотен икономист да ми казва как да ги похарча за здравето си.

така е в израел!!!

Браво за мисленето! Винаги съм мислила ,че директорите на болници,управниците в касата трябва да са ИКОНОМИСТИ!!!

Държавата ни просто е умряла!!! Дянков, къде се криеш, муле такова? При тия цени на световните пазари, откъдето внасяме медицинската апратура и консумативите за нея как със здравни вноски изчислявани спрямо 300 евро, ти ще покриваш разходите на болниците, които в западна европа държавите плащат с данъци от 2000 до 4000 евро заплати? Опитаха се "хитреците" на родната ни икономика да вдигнат здравните вноски, но без да вдигат заплатите. И този кретенизъм да извършиш, можеш ли да вземеш 1000-2000 евро данък, какъвто ти е нужен за да купуваш от световните производители на апаратура, консумативи и лекарства?Та този нашия министър на финансите И 15 евро към 120-те евро минимална работна заплата в страната не дава. Мноооооого голям разход му се виждали, като ги сметнел, разбираш ли. При това положение трябва да свикваме с новини като тези за нелепа смърт на невръстни, те ще стават ежедневие.

Още по-жалкото е, че апаратурата трябва да я купуваме от чужбина. В нас няма накова производство. Няма хора с капацитет да направят такива уреди. Докато умните хора ни напускат сме обречени на мизерия.

Прави сте и двамата!!!11 линейки на двумилионен град и екипи със смешно заплащане!!

За съжаление, са много малко истинските многопрофилни болници в София които могат да окажат истинска спешна помощ. Пирогов е една от тях, но материалната му база е просто ужасна. Трябва да се направят поне още 1-2 болници които да поемат критични случаи и които да са на равнището на Пирогов. Не може една линейка от Пирогов да отиде за 5 минути до Младост на пример!

А каква е тази поликлиника, в която няма реаниматор? Личните лекари, доколкото си спомням бяха задължени да оборудват кабинетите си, но реаниматор не трябва ли да има във всяко здравно заведение?

Права си Веске. Случая е елементарен.Джиповете бягят от отговорност. Те се интересуват само от "Джипките си". Те и от медицина не разбират. Чакат бедните фелшери от бързата помощ да го отнесат.

А бе вие за какви се мислите? То в болниците няма анестезиолози-реаниматори(защото това е медицинскаа специалност), тя иска във всяка паланка реаниматор на крак да и стои. А не щеш лш в къщи до тебе да стои и ръката да ти държи.

bira_more

Трябва да ги оборудват, и ги оборудват, но нямат реанимационна техника. Нито им се полага, нито се иска от тях. Е в някои кабинети има.

Бойко Борисов веднага да подава оставка!! Престъпление е да се дават милиони за подслушване , а децата и внуците ни да умират защото няма линейки. Това гегеноцит спрямо нацията.Опозицията да не се навира като щраусите а да иска незабавна оставка на цялото правителство!!!

Значи щом си баба не си расла за ден-два.Спешна помощ я има още отпреди 50години.Та значи на 50та година се сети че ББорисов ти е виновен за сегашното и състояние.

Нали е премиер и голям бабаит?И покровител на "слабите"-Мишо Бирата, митничарчев дето рита с него и прочие плазмодии....Значи той ще отговаря !!!За каакво са ми магистрали като няма здарвеопазване!?Като умра ще ми е все тая по какъв път ще ме карат към гробищата.....магистрала или калдаръм!! Иначе на дуенето и на празните обещания сме царе и на смехотворните полицейски операции без нито една присъда после.Ама за нещо сериозно се крием като мишки!!

Реформа в Бърза помощ наистина е необходима, но е срамота в една поликлиника да няма апаратура за реанимация каквато има във всяка линейка. Най-добрия вариант е реанимацията да беше направена от лекарите на място докато дойде Бърза помощ. Колкото и да са бързи като спре дишането на човек имаш 4 минути. Съмнявам се, че има линейка на този свят дето да пристигне за две минути. Грешно е да се обвинява само Бърза помощ в случая.

За съжаление си абсолютно прав! една линейка - по-добре оборудвана от една поликлиника.Може и да греша, но си позволявам да се съмнявам в компетентността на лекарите, които са "изпеснали" детенцето :( Ами вместо това да го бяха транспортирали с някакъв транспорт до най-близката спешна помощ - или това не им влиза в задълженията?! Сбъркана работа....

Голям разбирач, няма що. То детето е пристигнало в поликлиниката без дишане и сърдечна дейност, ама лекарите му виновни. Като толкова плюете, защо не се замислите, какво са правили у дома от 5 02 до 11 02 тези хора и защо не са потърсили по рано помощ? но не няма апаратура, докторите виновни. Говорилня на 7 милиона разбирачи по всичко.

България е държава от1330 години и досега не е успяла да направи 1 да ЕДНА съвременна детска многопрофилна болница със спешен детски център. Държава която не се грижи за децата си няма бъдеще.

Болници не се строят- лошото е ,че тези които ги има са на вид по- страшни от приюти за кучета. Хигиената не е на нужното ниво. Вратата в ИСУЛ сигурно сигурно има десет ката боя и е от сто и петдесет години- как няма да се счупи....

100 милиона за подслушване и 11 линейки в цяла София ! А тези са добре ,ама ние не сме добре ,че ги търпим ! Леле какво ги чака още малко ...... Като поилудее този народ - жална им майка !. Маехайте се като неможете да управлявате.

Бърза помощ да премине към военните-и без това не правят нищо!

То детето е прегледано у дома и не само защото е кихало ,НО ситуацията не е преценена правилно ,не е отчетена не кихавица ,а НАЛИЧНА ДИХАТЕЛНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ, изискваща незабавна спешна помощ и транспорт.Какво е това обличане ,обуване ,събиране на дрехи ,багаж ,палене на личната кола и ходене по поликлиники,като последната е място за оказване на амбулаторна помощVКОЙ Е НАКАРАЛ родителите да направят всичко това , отишъл си е и смята ,че съвестта му е чиста ,а вината е на друг.

bobsyn@

Бързата помощ в София е бавна поради задръстванията и липсата на екипи. Преди време четох някъде, че има достатъчно линейки, но няма желаещи лекари да работят това. Иначе организационно мисля, че спокойно могат да направят няколко паркинга за линейки по кварталите според честотата на обажданията. А и нещо друго, вижда ми се абсурдно много от операциите да се правят само в София понеже по градовете няма техника и специалисти. Това също убива хора, защото едно е от някое село да отидеш до близкия областен град за лечение съвсем друго е да те прехвърлят през няколко болници до София. Не на последно място трябва да се замислим за самолечението, което е масова практика и за това сами сме си виновни, а не министъра...

Тепърва предстои! Това като го говорехме, Ви ни освирквахте, че сме искали големи заплати. Е, ние заплати си намерихме, даже преголеми. Вие си търсете доктори, сестри и морал.

снощи търсих вкъщи правосъдие, справедливост , условия за достоен ,живот,законност ,нормално образование ,сигурност за децата ни -не ги намерих .на някой да се намира в повече ак -47 ???

Докторе/не зная по какво ти е доктората/,може би си лекар,но искам да те попитам:Дадох 1200 лв.на лекаря,за да ми постави пейсмейкър-малко ли са,при положение,че моят месечен доход е 240 лв.Знаеш добре,че болницата му плаща за работата.Да си жив и здрав в Албион ,лекувай си там англичаните и не си помрачавай мислите с България.

Взимаш си карта от РЗОК, отиваш в нормална страна от ЕС и си правиш всичко там. Плаща НЗОК. За мен ще е удоволствие да помогна.

самата машинка докторът ли я сглабя с подръчни материали, или я поръчва от доставчик /производител? И колко струва самата машинка?

ТОВА ЗДРАВНА ПОМОЩ ЛИ Е? ДА СЕ РАЗКАРА ТОЗИ МИНИСТЪР! ДА СЕ РАЗКАРАТ ТЕЗИ ПЪТЕКИ ДО СПЕЦИАЛИСТ, ДА СЕ ДАДЪТ КАРТИ НА ХОРАТА С ТЕХНИТЕ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ И ВСЕКИ ДА СИ ПЛАЩА КАТО ОТИДЕ. КОЙТО НЯМА ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА, ДА ИМА. А НЕ НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ НА ВСИЧКИ НЕРАБОТЕЩИ МАНГАЛИ И РАЗНИ ДРУГИ. НА БЕЗРАБОТНИТЕ И МАНГАЛИТЕ ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА, А НЕ НИЕ РАБОТЕЩИТЕ, МАМА ВИ.... И НА КРАЯ, ТОВА НЕ Е СПЕШНА ПОМОЩ, ТОВА НЕ СА ЛЕКАРИ, ВСИЧКИ СА СТАНАЛИ БЕЗДУШНИ, ВЛЮБЕНИ В ПАРИТЕ. ОТВРАТ...

Искам да знам с какво бе транспортиран Боко Рапона до правителствена болница? Следващия път като си пукне Тиквата- задължително да се извика кола от "Бърза помощ". Така ще се отървем и от него и от управленската НЕМОЩ на т.н."правителство".

Ама как пък не се сети Цецето да му прати правителствения хеликоптер? Че то, ако Божествения си викне линейка - тя е за матреал, а не за богове...

С трици маймуни..... Що никой не каже защо лекарите бяган от Бърза помощ? Що никой от пишещите всезнайковци не отиде за 350лв да се гърби 12 часа в неотопляема линейка? Колкото плащаме за здраве - толкова и получаваме. Над 1,5 млн. българи не си плащат осигуровки Другите пращаме някакви мижави пари и с тях искаме да се лекуват 1,5 мл. тарикати, 0,5 мл. цигани, 2 мл. пенсионери + децата до 18 г. възраст. И зсъщото време искаме обучени, спциализирани и мотивирани лекари да ни лекуват, искаме модерна апаратура и добри битови условия в болниците. Е няма как да стане !!!.

плащаме фиксиран % от доходите си. Тоест плащаме смешни суми защото имаме смешни доходи. А държавата изобщо пък забравя да плаща за полицаи, военни и всякакви други такива. А тези пари ги дължи значи онзи с пицата

Аз, всеки месец, плащам по 400лв. данъци и осигуровки. Ако за теб това са мижави пари, за мен не са! И най-лощото е, че когато отида на лекар, за каквото и да е, първата им работа е да ми поискат пари. Не е вярно, че пари няма, има и то достатъчно, но както винаги не отидават там, където са нужни!

За сравнение: Плащам 2 500 паунда на месец...

bira_more

Ами търси услугата от тези на които плащаш парите. Ти плащаш на касата. А касата плаща за теб на ОПЛ по 1.15 на месец. За година - 13.80. Определено не се връзва и един преглед.

може би това е третия пък , който се включвам и пиша коментар в Дира . И трите пъти писах същото - първопричината за всички проблеми на хората (защото хората са държавата) са ниските им доходи. Оттук идва автоматично проблема и за ниските данъци за здраве, за социална помощ в случай на съкращение и отдръжките за пенсии. Как от средна заплата 300 евро в страната ще отдържаш нужните 2000 евро здравен и социален данък? Ами не става. В целия т.нар роден бизнес, бизнесмените ни с джипове като танкове осигуряват масово работниците си на договор за минимална заплата - 240 лева. Колко здравни вноски плащат тея стотици хиляди работници в българския бизнес и т.н. и тн. Не случайно заплатите в Германия са 4000 евро. От тях държавата прибира обратно спокойно 2000 за своите нужди и 2000 остават за работника. Ако работникът се ожени , данъка му намалява и започва да взема чисто с 1000 евро отгоре. Така се върти икономика и се стимулира прирараст на населението, драги малоумници от поредното некадърно БГ правителство. Така се стимулира потреблението, гражданите стават активни с висока покупателна способност, плащат високи данъци на държавата и купуват стоките на родното производство и бизнес. Икономията винаги е била и ще бъде майка на мизерията. Тука у нас тоя пуяк борисов вади 2000 от държавната хазна само като е за ipad-ове на тъпите му съпартийци. Виж, техните заплати в парламента са наистина близки до тези в Германия и то им личи.

Дани, дано успеете да съборите корумпираното животно. Знам как се мъчите, пожелавам ви успех. Не се сърдете на хората, когато ви хулят- те нямат представа какво се случва на Сточна гара.

Всички знаехме какво ще се случи след решението на министъра да намали бюджета на Спешната помощ наполовина. В същото време личните лекари НЕ МОГАТ И НЕ ТРЯБВА да изпълняват тези функции. А пък тези 11 ст. за спешен случай си е направо подигравка с тях. Така, че подобни случаи ще има още. Това май няма да е последния здравен министър на това некадърно правителство. Тя тая работа не е като оная дето я е вършел като гинеколог. А на този дето щял да линчува лекари му пожелавам да опре до тези хора, а те да вземат, че да забравят за хипократовата клетво в този случай.

Какво чакаш още г-н Георги Гелев и не си подаваш оставка ?

моля ви д-р гелев,махнете се от там и вземете с вас работещете пенсионерки.подкрепям уволненя от вас д-р клинкачев/за това че имаше смелоста да каже истината/,и аз няма да извикам линеика от 150,защото знам как се работи там.

Лечението на острата дихателна недостатъчност не е трудно, използват се лекарства които са налични във всеки един спешен лекарски шкаф плюс кислород от бутилка която по договор с касата трябва да присъства във всеки един кабинет на общо практикуващ лекар. А линейка с лекар реаниматор в нея просто няма, има реанимиационни екипи на бърза помощ в чиито състав често има и гинеколози !

Ако стане нещо с детето ЦЦ и журналята ще кажат, че са го удавили в кофата. Бягане от отговорност, нещастие за пациентите, които си го заслужават. Абе ужасно място е Чагалистан управлявано от фурболист със счупена тиква.

друго си беше като ни управляваше комунист без нито ден трудов стаж манипулиран от турци :))))