С наближаването на разгрома на Ислямска държава, един важен символ на свободата и светското начало в обществото се завръща в Сирия.

Бирената фабрика "Арадоз" бе открита в северозападния крайбрежен град Сифита в Сирия. Фабриката и марката принадлежат на двама сирийски граждани, живеещи в Чешката република. Тя представлява първата масово произведена светла бира, откакто гражданската война спря производството на единствените две марки в страната.
 
"Машините на завода са внесени от Чешката република, а дизайнът и проектирането им е дело на  чешки експерти", каза директорът на завода Базел Абас.

"Някои сирийски техници бяха обучени да използват тези машини, а сега контролират производствения процес. Машините са с модерна електроника в управлението на процесите, за да гарантират качеството на продукцията и че бирата ще има отличителен вкус", добави  мениджърът на новата пивоварна.
 
Преди началото на войната в Сирия имаше две бирени фабрики, бира Barada в Дамаск и бира "Ал Шарк" в Алепо.
 
Двата завода спряха да произвеждат бира в резултат на конфликта и оттогава сирийците внасят бира от Ливан.
 
"Ние сме уверени, че нашият продукт ще има конкурентно предимство пред другите продукти и ще бъде в търговската мрежа на разумна цена", заяви Абас.