Местни жители излязоха на улиците, за да изразят гнева си от убийството в събота на цветнокож младеж, застрелян от полицай, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Градските власти разрешиха демонстрациите, но само в светлата част на денонощието. Въпреки това привечер малко повече от сто души отказаха да освободят улицата, водеща към центъра на града. Те настояваха да научат името на полицая, когото обвиняват за смъртта на 18-годишния Майкъл Браун.

От полицията отказват, опасявайки се за сигурността му. На пресконференция само бе съобщено, че полицаят, нанесъл фаталната рана на младежа, е пострадал по време на случката - бил е с оток от едната страна на лицето, предаде Ройтерс.

Шефът на полицията призова демонстрантите да изразяват мирно позицията си и да не прибягват до насилие.

Браун бе застрелян в събота при скарване на полицаи. Тъй като младежът не е бил въоръжен, местните правозащитници обвиниха полицията в прекомерно използване на сила. Освен това свидетел твърди, че Браун е вдигнал ръце във въздуха пред полицая и не е карал с него.

Обстоятелствата около инцидента останат неясни. Безредиците на расова основа се обясняват и с факта, че 70 процента на населението на Фъргюсън са афроамериканци.

Приятелят свидетел

Приятелят на Майкъл Браун - Дориън Джонсън, който е бил с него по време на стрелбата, припомни за телевизия Ен Би Си показанията си, според които двамата са били провокирани от полицая, предаде БНР. Джонсън каза как те са си вървели по улицата, когато униформеният служител им е казал да се омитат от там. Според Джонсън е последвало спречкване и няколко изстрела без предупреждение.

"Той каза на офицера, че е невъоръжен и че трябва да спре да стреля по него. Преди да каже още нещо, офицерът изстреля още няколко патрона в областта на гърдите и главата му. Определено мога да кажа, че го застреля като животно. Все едно да екзекутираш някого", разказа Джонсън.

Обама: Болезнена смърт

"Знам, че събитията от миналите няколко дни породиха силни страсти, но призовавам всеки във Фъргюсън и в цялата страна да си спомня за убития младеж и да проявява разбиране", се посочва в изявление на президента Барак Обама.

"Смъртта на Майкъл Браун е болезнена. Аз и съпругата ми Мишел изразяваме най-искрени съболезнования на семейството му и на неговата общност", се казва още в изявлението на Обама.

В него се припомня, че ФБР е започнало разследване по случая, паралелно с разследването на местната полиция, за да се изясни трагичният инцидент.

Спомен за Трейвън

Смъртта на Майкъл Браун напомни за смъртта на цветнокожия тийндейджър Трейвън Мартин, застрелян през 2012 г. от частен охранител във Флорида. Смъртта на Мартин тогава породи дебати за расизма в САЩ.
Убиецът на Мартин обяви в съда, че е убил младежа при самозащита и беше оневинен.
Тогава Обама произнесе реч, силно развълнуван от смъртта на момчето, но не разкритикува присъдата срещу мъжа, който го простреля.