Юзеир Юзеиров, чието българско име е Росен Йорданов, е арестуван за втори път в Белгия, съобщи "Фокус".

Той има двойно гражданство - българско и белгийско и е задържан в Антверпен заедно с още 5-има български граждани, които е вкарал нелегално в Белгия - според първоначалните данни - с цел икономическа експлоатация, съобщиха БНР и "Фокус". Очаква се те да бъдат експулсирани до дни. Юзеиров в момента е в затвора в град Турнхаут в област Фландрия, близо до холандската граница.

Очаква се утре делото срещу Юзеиров да бъде гледано в съда, съобщиха от полицията в белгийския град Антверпен.

На 20 юли 2010 г. той беше задържан в Антверпен за изтърпяване на влезли в сила две присъди. Тогава в продължение на дни брат му Али отричаше пред българските медии, че той е бил задържан, докато полицията в Белгия потвърди ареста му.

В България Юзеир Юзеиров и брат му Али Юзеиров станаха известни с опитите да учредят мюсюлманска партия "Отоман". През 2010 г. те бяха обвинени за организиране на партия на религиозна основа, за провеждане на митинг-събрание на незаконната партия "Мюсюлмандемократичен съюз" и за едро хулиганство заради строителството на паметника на незнайния турски войн в село Славяново, който беше съборен от властите.

На 1 септември 2010 г. двамата братя бяха осъдени от Районния съд в Попово за организиране на партия на религиозна основа и за провеждане на митинг-събрание за учредяването на партията Мюсюлман-демократичен съюз.

През 2009 г. българската прокуратура разпореди данъчна ревизия на Юзеир Юзеиров, за да бъде установено с какви средства финансират проявите си.

Последна актуализация в 17.20 ч.