За случая с Кирил Кирилов, разиграл се заради липсата на условия в пътническите вагони на БДЖ, първи съобщи в. "Труд".

Днес ученикът разказа пред БНТ какво точно се е случило. В понеделник той трябвало да пътува заедно с двама свои приятели, за да участват в младежки обмен. Първо опитали да хванат автобус от Централната автогара. Шофьорът обаче едва не се потрошил, докато опитвал да вкара безуспешно Кирил с инвалидната количка.

Тогава тримата решили да хванат влака в 10,05 ч. Оказало се, че и той е недостъпен за инвалидна количка, но служители от дирекция "Експлоатация" на БДЖ, които обслужват хората с двигателни проблеми, решили да помогнат. Прекарали Кирил през подземен тунел и го качили през рампа в товарния вагон с идеята оттам да го вкарат в пътническите купета.
"Но вратите бяха тесни и не стана", обясни момчето, което разказва, че е бил малко изпплашен, но е нямало друг начин, а е трябвало да стигнат до Варна.
Той е бил и в Англия и казва, че там никакви проблеми за инвалидите.

По принцип превозването на хора в товарни вагони е категорично забранено.
От БДЖ обясниха, че до този унизителен за детето случай се е стигнало, тъй като е дошло в последния момент, без предварителна резервация за инвалиди. Такава трябвало да се направи 2 дни по-рано.
Оказва се, че в момента БДЖ разполага само с 4 пригодени за инвалиди вагони, които включва в 6 влака всеки ден, което е крайно недостатъчно.
От компанията увериха, че предстои да бъдат монтирани още 15 такива вагона, вероятно до края на годината.

За връщането си в София Кирил вече има резервиран билет на 10 октомври за специално пригоден вагон. 

Заради нарушаването на едно от основните човешки права обаче - това на придвижване, се подготвя жалба до Европарламента, предаде bTV.
"Няма да изглежда България добре, но след като всичките ни усилия на местна почва са неуспешни, нямаме друг избор освен да отидем към европейските институции", заяви Капка Панайотава от Център за независим живот.