Бин Ладен беше издирван от 2001 г. За убийството му разпореди лично Джордж Буш-младши. Осама Бин Ладен е отговорен за атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, отнели живота на 3000 души.
 
"Справедливостта възтържествува", каза Обама. Той поясни, че американските сили са ръководили операцията по убийството на терорист номер едно. Нито един американец не е бил убит. Силите са се постарали да избегнат и цивилните жертви.
"САЩ извършиха операция, при която беше убит Осама бин Ладен, лидерът на Ал Кайда, терористът, който е отговорен за убийството на хиляди жени, мъже и деца", каза Обама.

Това е голямо постижение за президента и неговия екип, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ поясни, че тялото на терорист номер едно е в американски ръце. Той обаче предупреди, че Ал Кайда ще продължи да атакува САЩ. Обама поясни, че Пакистан е помогнал на Вашингтон да стигне до терорист номер едно и подчерта, че е важно, че Исламабад продължава да сътрудничи в борбата с терористите. 

Обама уточни, че Бин Ладен е бил убит в неделя в северозападния пакистански град Аботабад, от малък отряд командоси, че той лично е дал разрешението за тази операция още миналата седмица, като това решение е било взето на базата на разузнавателни данни, получени още през август.
Пакистанското разузнаване също потвърди смъртта при престрелка на терорист номер едно.

Обама обеща, че САЩ ще продължат неуморно да бранят американските граждани и техните съюзници. Той подчерта обаче, че тази война не е война срещу исляма.

Същевременно телевизия Си Ен Ен съобщи, че мерките за сигурност около американски дипломатически обекти в чужбина са били затегнати.

Джордж Буш-младши нарече това убийство "огромно постижение".
"Борбата с тероризма продължава, но тази вечер Америка изпрати едно послание и то е, че няма значение колко време ще е необходимо, рано или късно справедливостта ще възтържествува", заяви Буш-младши, цитиран от Ройтерс.

Къде е живеел Осама
Терорист номер едно е бил ликвидиран в построен преди около пет години жилищен комплекс, обграден от високи стени с бодлива тел, посочва АФП, цитирана от БТА. Американските власти не знаят от колко време е живял там Осама бин Ладен. Първите разузнавателни сведения, че терорист номер едно се намира във въпросния жилищен комплекс, датират от септември миналата година.

Фактът, че Бин Ладен е живеел в сравнително луксозна къща близо до столицата Исламабад, може да постави пакистанските власти в ситуация да отговарят на неудобни въпроси, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Местен анализатор в областта на отбраната - генералът от запаса Талат Масуд, обаче изрази увереност, че фактът, че лидерът на Ал Кайда е бил убит с участието на пакистанските сили за сигурност ще ограничи вредите за имиджа на страната.

Световни реакции
Смъртта на Осама бин Ладен е победа за всички демокрации, които се борят срещу този ужасяващ бич на тероризма, заяви днес френският външен министър Ален Жупе.
"Франция, САЩ и други европейски страни си сътрудничат тясно в борбата срещу тероризма и затова новината поражда у мен дълбока радост", подчерта Жупе пред радио Франс ентер, цитиран от АФП и БГНЕС.
Германия окачестви събитието като "добра новина за света, а Италия като "победа на доброто над злото".

"Това е добра новина за всички миролюбиви и свободомислещи хора по света", тъй като най-накрая "бе сложен край на кървавата игра на този терорист", коментира външният министър на Германия Гидо Вестервеле. Той отбеляза, че на съвестта на Бин Ладен тежи убийството на хиляди невинни хора.

Афганистанският президент Хамид Карзай определи новината като важна. "Необходимо е талибаните да си вземат поука от това. (Те) трябва да се въздържат от (насилие)", призова Карзай, цитиран от Ройтерс и БТА.

От друг ъгъл коментират събитието индийските власти. Убийството на Бин Ладен в гр. Аботабад, дълбоко в територията на Пакистан и близо до столицата Исламабад потвърждава опасенията, че тази страна дава убежище на терористите, подчерта индийският министър на вътрешните работи П. Шиданбарам.

Още преди Обама да обяви новината, съобщенията на медиите накараха хиляди хора да се съберат пред Белия дом във Вашингтон и сега те ликуват, развяват американски знамена и пеят националния химн.
Хиляди американци се събраха спонтанно пред Белия дом във Вашингтон, за да изразят възторга си от събитието. Подобни сборища има в Ню Йорк на "Таймс скуеър" и особено на "Кота 0", където беше извършена най-крупната терористична акция в съвременната история – атентатите срещу небостъргачите близнаци на Световния търговски център.

Последна актуализация в 10.50 ч.