Скандалното решение подкрепиха Франция, Бразилия, Русия, Китай и Индия, Германия беше против, Великобритания се въздържа. След него САЩ и Израел спряха финансирането си за организацията за култура, наука и образование на ООН.

Обама призна, че е бил разочарован от решението на Париж. Той коментира темата на пресконференция след срещата на върха на страните от Организацията за азиатско-тихооканско икономическо сътрудничество, състояла се на Хавайските острови, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Американският президент беше помолен да коментира разкритията в пресата за негов частен разговор със Саркози. В него френският президент нарича премиера на Израел Бенямин Нетаняху лъжец, а Обама се изказва критично за него. Обама отказа да коментира изнесения в пресата частен разговор, но потвърди, че е бил свързан с гласуването на Франция.
"Частният разговор, който имах с Никола Саркози, изразяваше дълбокото ми разочарование от френския вот в подкрепа на приемането на палестинците в ЮНЕСКО. Франция знаеше много добре, че нашите закони ни принуждават да спрем плащанията към организацията в случай на палестинско членство", обясни държавният глава на САЩ.

Разговорът му със Саркози беше разкрит от печатни издания миналата седмица. Той се е състоял извън официалната програма на срещата на Г-20 в Кан на 3 ноември. След изтичането на информацията Белият дом се постара да успокои Израел, като обясни, че президентът Обама работи в най-тясна връзка с израелския премиер.
Президентът Саркози пък е изпратил лично писмо до Нетаняху, в което му обещава да работи в подкрепа на по-строги санкции срещу Иран заради ядрената му програма, съобщи вчера израелският в. "Йедиот ахронот". Елисейският дворец потвърди, че има такова писмо, но не посочи какво е съдържанието му.
Израелското правителство засега не е коментирало разговор Обама-Саркози, припомня Франс прес.