Мандатът на губернатора на Калифорния изтече в началото на януари след 7 години и още тогава започнаха коментари, че той ще избира дали да продължи в политиката, да снима пак филми, или да напише автобиография, за което отдавна го молят издатели.

Идеята за кандидатурата на 63-годишния актьор бе повдигната от бившия началник на кабинета му Тери Таминен, предаде кореспондентът на АФП Кристиан Шпилман, цитиран от БТА.
"През следващите години ЕС ще трябва да си намери по-внушителен президент, който да е способен да обедини Европа", заяви той пред американското списание "Нюзуик".

"Това е много американски възглед, който свидетелства за тотално непознаване на Европа. Здравата се смях", коментира бившият белгийски премиер Ги Верхофстат, който в момента е лидер на либералите в Европейския парламент.

"Проблемът е, че в Европа все още имаме твърде много телефонни номера. Това е малко трудно за разбиране от другата страна на Атлантика", изразява съжаление Ги Верхофстат, имайки предвид крилатата фраза на Хенри Кисинджър "Кого да набера за разговор с Европа?"
Това даже се е превърнало във виц. "ЕС е като телефонен секретар със следния запис: Ако искате да узнаете позицията му по даден въпрос, натиснете 1 за Франция, 2 за Германия, 3 за Великобритания", казва през смях европейски министър, който заклева автора да не го посочва поименно.

"Много обичам Арни, колоритен персонаж е, но той очевидно не е разбрал, че президентът на ЕС не се избира. Той бива одобрен след долнопробни пазарлъци между държавните и правителствени ръководители на 27-те страни", заявява пък евроскептичният британски евродепутат Найджъл Фараж, водач на критиците на ЕС.
"Арнолд Шварценегер не би имал никакъв шанс, защото тези, които дават мандат на президента, искат невзрачна личност. Не му е нужна харизма - той е в услуга на ръководителите на ЕС и председателства единствено заседанията им, без никакви правомощия да взема решения", казва и Петер Клепе от брюкселския мозъчен тръст "Отворена Европа". 

Според него никой от назначените начело на европейска институция вече не изпъква. Шефката на дипломацията Катрин Аштън има проблеми да се утвърди, а сегашният председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой предпочита да остане на заден план.

Вярно е, че произхождащият от Австрия Шварценегер, който е бивш "Мистър Вселена", любител на пури и джипове, рязко контрастира с крехката и строга външност на Ван Ромпой - почитател на японска поезия и усамотяване в религиозни места. Конан Варваринът и Хайку Херман - събирането на прякорите на двамата мъже и идеята първият да стане "президент-ор" (от най-известната му роля на терминатор - бел. ред.) предизвиква усмивки в европейските институции, заключава Франс прес.