Коментарът му е след като се чуди къде правителството на Сергей Станишев е изхарчило три милиарда излишък, става ясно от стенограмата на заседанието, публикувана на сайта на Министерски съвет.

Премиерът коментира и средствата, отпуснати от ЕК за завода за отпадъци в София, с думите: „Където Станишев ходи да бере китки за завода за отпадъци, сега му пратете апликационната форма, че повече няма къде да бере. Там ще е заводът и депото. Успяха да направят цирка и там”.

Борисов се хвали, че може да изброи поне 30-40 детски градини, Южна дъга, спортни зали, магистрали, "каквото искаш", които правителството му е направило, а левицата не можела да посочи нищо.

"3 лева да са, ще се видят къде са. Царят направи поне чешмички  да отидеш да пиеш вода", казва още министър-председателят.

При обсъждането на решението на Община Бургас безвъзмездно да бъде предоставен теренът с минералните бани, Борисов казва: „Минералните бани в Бургас са с много древна история, които искаме да възстановим. Още от времето на Сюлейман Велики, който идвал тук. След това са направили някаква мина, много дълбоководна, спряла е изворите и преди няколко години пак са се явили. Затова сега правим всичко това с цел на първо място туризъм".

По думите му туристите, освен плажа, "искат и да разгледат, искат историята".
"Именно затова и на Поморие сега едни тракийски гробници разкопаваме. На Созопол ще възстановим всичко, което е по скалния нос на брега като църкви, като изключителна археологическа стойност", заканва се министър-председателят.

"Ето тук, ако погледнете пред Министерския съвет, разкопките вече излизат. Това са уникални неща. Даже и метрото така го направихме, че 7 метра под разкопките минава кожухът на метрото, за да може да извадим цялата римска инфраструктура, тракийски разкопки. И бъдете сигурни, понеже тук е и кметът на София, тази метростанция с тези археологически разкопки ще бъде най-красивата, най-интересната метростанция в Европа. Тук искаме да помогнем още повече на кмета да го извади това на повърхността, сега, когато София се бори за европейска културна столица”, обяснява Борисов за столичното метро и обещава, че догодина април-май ще се види какво е направено.

„Много съм радостен, погледнах днес, че ще подписвате и за „Света София” (да бъде реставрирана - б.р.). И Лувъра, както го нарече Вежди Рашидов, нашият музей, който правим, така ще го финансираме през Норвежката програма, през усвоените пари от еврофондовете, че накрая максимум пет-шест милиона ще отидат от бюджета и то ако не ги договорим и тях допълнително.
Така че, археология, музеи и тогава, Трайков, всичко това трябва да се обвърже с туризма, да изкарват и общините, и дружествата пари”, съветва премиерът.

Той коментира, че Слънчев бряг е за младите хора, но по другите "перлички -  Поморие, Приморско, Созопол, Несебър, нагоре чак до Каварна, Шабла, тези също уникални неща, които имаме, скалните пещери, там ще сложим пари".

Наскоро, при посещение в Черна гора, премиерът изрази надежда, че и нашите черноморски градчета ще станат като черногорските.

Борисов е уверен, че Летище Балчик умишлено години наред не е пускано, за да да има монопол на летище Варна и всички туристи за Северна България да минават оттам.
"Нямаме резервно гражданско летище, а когато има монопол в никакъв случай това не е хубаво.
Местните оператори, собственици, хотелиери и бизнес с всички съм се срещал, даже бяхме и с министър Ивайло Московски единия път, всички казват – никой нямаше кураж да го направи това, затова не е и правено. Така че считайте, че това е политическо решение”, казва Борисов.

„Сигурен съм, че ще има инвестиционен интерес от големите оператори, защото знаете, че дори и към момента има монопол към возенето на морето. Затова не искам да ми се шикалкави. Първо, то и така е буренясало, и така не се поддържа по никакъв начин. Аз нарочно веднъж кацнах на него, щеше да се разпадне самолетът.
Премиерът разпорежда да се пусне концесия, а транспортният министър Московски бил пряко отговорен за летището.
"Аз искам там да бъде гражданско летище, да се ползва от големи оператори, които да докарват туристи в Северна България. Това веднага ще активизира и собствениците на другите летища да си ги превърнат от селски кокошарници, каквито са в момента, в нормални летища”, казва Борисов.