Днес Русия отбелязва своя национален празник - денят, в който преди 26 години беше приета Декларацията за държавен суверенитет. Мнозина в Русия обаче са на мнение, че в случая няма какво да се празнува и свързват тази дата с разпадането на СССР.

В последния момент опозицията се отказа от договореното с властите отдалечено място за провеждане на акцията и заяви, че ще протестира на централната улица “Тверская“, предаде БНР.

Полицията предупреди, че ще действа твърдо при всеки опити протестът да се проведе в непосредствена близост до Кремъл.

Самият Навални обаче призова във видео това да се случи именно там.

От пресслужбата на столичното управление на МВР, цитирана от ТАСС и БТА, съобщиха, че той е задържан, защото е публикувал в интернет призиви за преместване на "мероприятие на опозицията" от разрешеното място на булевард "Сахаров" на неразрешено място - на улица "Тверская". Изготвените в полицейския участък документи за административни нарушения ще бъдат предадени в съда.

Преди това съпругата на Навални - Юлия, написа в "Туитър", че той е бил арестуван половин час преди началото на опозиционната демонстрация.

Говорителка му съобщи също в "Туитър", че той е бил задържан пред дома си на път за протестната проява. По думите на Кира Ярмиш в неговия московски офис е било прекъснато електричеството.

Последваха масови арести по време на протестните акции, част от които не бяха съгласувани с властите. Има стотици задържани не само в Москва, а и в Петербург, Влавидовосток, Сочи и други градове. Хората скандираха "Русия ще бъде свободна" и Позор".



В края на юли Алексей Навални беше нападнат и залят със зелена химическа течност, след което загубил 80% от зрението на дясното си око. Предстои му дълго лечение. Това се случи след пореден голям протест в центъра на Москва.

Опозиционният лидер възнамерява да се кандидатира за президентските избори в Русия през 2018 г., но предишна присъда по обвинения в корупция вероятно няма да му позволи да участва в кандидат-президентската надпревара.

Руски съд в град Киров призна на 18 юли 2013 г. Навални за виновен в присвояване на средства от държавното предприятие "Кировлес" през 2009 г. и го осъди на пет години лишаване от свобода. Няколко месеца по-късно съдът в Киров замени присъдата от 5 години затвор с условна.

Преди дни пък той загуби делото за клевета, заведено срещу него от руския милиардер Алишер Усманов. Навални обвини Усманов в корупция, от която се е облагодетелствал премиерът Дмитрий Медведев. Люблинският районен съд в Москва обаче реши, че опозиционерът е публикувал невярна информация, която е навредила на "честта, достойнството и репутацията" на Усманов като бизнесмен.