Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разказа как точно е бил задържан чужденецът. 

В неделя вечерта той е отпътувал от София за Пловдив с идеята да напусне страната. В понеделник към 19 часа полицията получила сигнал от гражданин, че е забелязан около хотел "Лайпциг" в града под тепетата. Полицаи блокирали района, щурмуван бил и адрес в жилищен блок, но се оказало, че алжирецът вече е напуснал.  
Установено било, че той се е качил на такси и се отправил към границата.

Около 23.00 часа районът около свиленградското село Мезек бил блокиран в две посоки – от една страна униформени завардили самото село, от друга - Гранична полиция блокирала границата. 

Имахме информация, че лицето иска да напусне страната през Гърция за Кипър. Колегите направиха съответните координации с гръцката полиция и започна съвместна операция. Вчера цял ден се осъществи прочистване на село Мезек с помощта и на местните жители. Установи се, че него го няма и започна прочистване от границата към вътрешността на страна, паралелно и от българска, и от гръцка страна", разказа още Лазаров. 

Около 20.40 снощи от гръцките власти съобщили, че Салахедин Бин Аладин е задържан на тяхна територия.

Вижте снимки на задържания алжирец>>

В София е задържан и негов съучастник, който му е помогнал в плана да избяга през границата. Именно той наел по телефона квартира на алжиреца в Пловдив. Прокуратурата ще прецени дали да повдигне обвинение и на помагача.

Попитан за отношенията между двамата, Лазаров отговори:

Страхувам се да отговоря какви са, ще навляза в твърде лична тема, така че нека не коментирам”.

БНТ съобщи, че по неофициална информация от няколко месеца алжирецът е имал отношения със столичен травестит.

Главният секретар заяви още, че пострадалата продавачка е разпознала нападателя си още преди разпространяването на снимката му.

Лазаров уточни, че през цялото време е информирал главния прокурор.

"Аз не повдигам обвинения, но очаквам освен за грабеж и опит за убийство, да се повдигне и обвинение за незаконно преминаване на границата”, добави Лазаров.

Задържаният алжирски гражданин е транспортиран от ареста на Гранична полиция ГКПП-Капитан Андреево в СДВР в сряда около 17.30 часа. Столични криминалисти продължават работата по изясняването на случая съвместно с прокуратурата,  съобщиха от МВР.

По повод нападението срещу 17-годишния сирийски бежанец главният секретар заяви само, че когато има данни, ще бъдат оповестени.

На въпрос дали е започнало изпращането на 1400 полицаи по границата, както планира МВР заради бежанската вълна, той обясни:

В момента се подготвя командироването на служителите. Те ще са от всички дирекции, с изключение на Столичната, предвид усложнената обстановка в София”.