Това решение на проблема с опасните пияни шофьори предложи заместник-главният прокурор Валери Първанов, цитиран от в. "Новинар".

По думите му обаче, наказанието трябва да е само за шофьорите, които не са предизвикали тежки катастрофи, а са се качили да шофират след употреба на алкохол, съобщи bTV.
"Нека тези, които пият и карат, да получат честитка с 30 000 лв. глоба и да разберат, че санкцията е сериозна, за да не го повторят", обясни Първанов.

Друго предложение на прокуратурата е всеки, заловен да шофира с алкохол в кръвта, да остане в ареста поне 10 дни и да полага обществено полезен труд, като дните да се увеличават при второ такова нарушение на шофьора. Такава възможност е предвиждал Законът за движение по пътищата преди 18 години.

"Представете си, че един пиян човек бъде свален от хубавото си БМВ, бъде вкаран в ареста за 15 дни и мете улиците на София през тези дни, дали това няма да има възпитателен ефект", попита прокурор Стилияна Кожухарова.

В момента за шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта присъдата е затвор. Най-често обаче, съдиите, вместо да налагат наказателна отговорност, я заменят с административно наказание глоба.