Клонът на Ал Кайда в Сирия, Фронтът ан Нусра, ще се отдели от терористичната мрежа и ще смени името си на Джебхат Фатах аш Шам, за да лиши международната общност, САЩ и Русия от претекст да атакуват сирийците, заяви лидерът на групировката във видеозапис, излъчен по няколко телевизии, включително Ал Джазира, предаде БТА.

Това бе първият случай, когато Абу Мохамад ал Джолани се появи във видеоклип с непокрито лице, отбелязва ДПА.

Ал Джолани заяви, че създаването на новия фронт цели да обедини джихадистките групировки в Сирия и да сформира въоръжено цяло, което "освобождава страната и налага Божия закон на Земята".

Той благодари на командирите от Ал Кайда за проявеното разбиране на необходимостта връзките да бъдат скъсани, като подчерта, че решението цели да бъде защитена сирийската революция, отбелязва Франс прес.

Джолани подчерта, че Джебхат Фатах аш Шам няма да има никакви връзки с каквито и да било чуждестранни групировки, предаде Ройтерс.

По-рано днес главатарят на Ал Кайда Айман аз Зауахири допусна скъсване на всички връзки с групировката в името на продължаването на бойните действия на територията в Сирия.

"Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата) бе създаден през 2011 г. на територията на Сирия, а официално заяви за себе си през февруари 2012 г., като разпространи видеопослание и започна да воюва срещу правителствените сили, припомня ТАСС.

Класифициран като терористична организация, Фронтът Нусра бе изключен от февруарското споразумение за прекратяване на огъня, а Русия и САЩ обсъждаха по-тясна координация за действия срещу групировката.

Държавният департамент: Фронтът Нусра остава военна мишена

Държавният департамент на САЩ зави днес, че екстремистите от Фронта Нусра остават легитимна мишена за американските и руските военни самолети в Сирия въпреки решението на групировката да скъса с Ал Кайда и да смени името си, предаде Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви, че съобщението на групировката може да е просто маневра и че САЩ ще съдят за нея по действията, целите и идеологията й.

Кери добави също, че руско-сирийската хуманитарна операция около Алепо изглежда всъщност е опит да принуди цивилните да се евакуират, а екстремистките групи да се предадат.