Наркотикът - 1,3-dimethylamylamine (DMAA) е открит в експресна куриерска пратка до фирма, занимаваща се с внос на хранителни добавки по време на провежданата на летището операция ”Киборг”, насочена срещу засиления трафик на синтетични наркотици от Китай за България и ЕС.

"Този наркотик е известен сред тийнейджърите и ъндърграунда като най-добрата алтернатива на амфетамина с названието "Party pills", се посочва в съобщението на митниците.

Съставен е акт за митническо нарушение на управителя на фирмата, който е задържан, след като се е явил, за да си получи пратката.

От два килограма DMAA се получават 80 000 дози "синтетика", която се продава за по 20-40 лева и чистата печалба за наркотрафикантите е между 800 000 и 1 600 000 евро.

DMAA e толкова силен, че употребата му може да има фатални последици. Получателят твърди, че няма представа какво прави наркотикът в пратката му, предаде БНТ. Казал пред митничарите, че бил поръчан единствено ел глутамин - аминокиселина, стимулираща хормона на растежа. Опасният DMAA само допреди месец дори не беше считан за наркотик.

В края на май т.г. при съвместна операция с наркоотдела на агенция "Митници" и екип на ГДБОП бе разкрита фирма, собственост на трима поляци, която продава безпроблемно дрога на български деца. Чужденците продавали амфетамини в магазините си в кв. "Младост" и в Студентски град.