Депутатите от ДПС не коментираха слуха, но предупредиха, че такова нещо може да потвърди или отрече предварително само самият Ахмед Доган.

Ако слухът се окаже верен, за наследник на лидерския пост се спрягали две имена. 
Партията ще оглави сегашният му заместник Лютви Местан, пише "Медиапул". Според "Труд" освен Местан вероятен наследник е и организационният секретар Рушен Риза. Доган щял да стане почетен председател, се допуска в някои от публикациите в медиите.

Според други източници обаче вероятността Доган да подаде оставка в годината на избори е почти нулева.
Всички местни структури на движението вече са излезли с номинация на лидера си за пореден мандат и няма издигната алтернативна кандидатура за поста.

На последните няколко конференции Ахмед Доган прави редовно заявка, че това е последният му мандат като лидер на ДПС, защото времето му изтича и иска да се отдаде на научна работа, припомня и в. "24 часа".

Преди съботната национална конференция лидерът на ДПС - Ахмед Доган, е събрал областните лидери на партията, съобщи сайтът rodopi24.com. Според изданието Ахмед Доган е заявил пред тях, че твърдо е решил да се оттегли от политиката и да посочи за свой заместник Лютви Местан. „Отварям широки хоризонти пред ДПС. Решението ми е отдавна. Наясно съм, че ме демонизират", казал Доган. Преди три дни в централата на ДПС Ахмед Доган се обърнал към членовете на Централното оперативно бюро (ЦОБ) с усмивка: „В събота очаквайте големи изненади!".