Засега няма подробности за операцията и кои точно райони са под правителствен контрол, съобщи Ройтерс.

"Афганистанските сили за сигурност отнеха от талибаните контрола над Кундуз тази нощ след тежки боеве", каза за Ройтерс по телефона Хамдула Даниши, изпълняващ длъжността губернатор на Кундуз, цитиран и от БТА.

"След като получихме подкрепления и започнахме голяма операция в Кундуз, талибаните не можаха да устоят и избягаха. Скоро ще дадем пълна информация", добави той.

Говорителят на афганистанският министър на вътрешните работи Седик Седики заяви в Туитър: "Превзет е отново и се разчиства от терористи, врагът е понесъл тежки загуби".

Помощ от командоси

Специални части от оглавяваната от САЩ международна коалиция в Афганистан са влезли в сражение с талибаните близо до северния град Кундуз рано сутринта на 30 септември, предаде Ройтерс, като се позова на неин говорител.

Командосите са били на мисия в района на обсаденото от ислямистките бунтовници летище на Кундуз, където стотици афганистански войници са се укрепили, след като избягаха от града.

Сражението е избухнало приблизително около 01.00 часа в последния ден от септември. Бойци от спецчастите на коалицията са "се натъкнали на заплаха" от страна на талибаните, докато "съветвали и помагали на афганистанските" войници.
"Американските сили нанесли въздушен удар, за да елиминират заплахата в Кундуз", съобщи говорителят, полковник Браян Трайбъс.
Той не разкри националността на бойците от спецчастите.

Западен военен източник обаче съобщи по-рано, че Съединените щати, Великобритания и Германия са изпратили елитни части в района на Кундуз, отбелязва ТАСС.

Талибаните превзеха Кундуз в понеделник, първата провинциална столица паднала под контрола на бунтовниците, откакто бяха прогонени от властта през 2001 г. Афганистанските сили, подкрепяни от американски въздушни удари, от два дни се мъчеха да превземат отново града.

ИДИЛ настъпва и в Афганистан

Терористичната групировка "Ислямска държава" засилва позициите си в Афганистан, предупреди Франц-Микаел Скьолд Мелбин, специален представител на ЕС в азиатската държава, цитиран от ТАСС и БТА.

През последните седмици ИД прегрупира силите си в Афганистан, пише дипломатът в германския в. "Велт". След жестока разправа с някои местни племенни вождове екстремистите са пленили цели семейства, посочва той.

Афганистанските сили за сигурност реагират на тази събития, но в момента са твърде разпръснати заради водещи се операции срещу мощното настъпление на талибаните в други райони, отбелязва датският политик.

Представите, че ИД ще е само периферна сила в Афганистан, не отговарят на истината, предупреждава Мелбин. "Оптимизмът бе преждевременен", констатира той.
ИД напредва и трябва "бързо да бъде спряна", призовава европейският дипломат, цитиран от Франс прес.