Това съобщиха ИСАФ в изявление, цитирано от световните агенции, на което се позова БТА. В текста се уверява, че няма данни катастрофата да е причинена от вражески огън.

Всичките загинали са американски войници, съобщи американската телевизия Си Ен Ен, като се позова на западен военен източник.

Ранени са били още цивилен американец, двама чуждестранни военнослужещи, чиято националност не е уточнена, и техен афганистански колега. Четиримата били настанени в медицински център на ИСАФ. 

От ИСАФ отбелязват, че с най-малко 529 дадени жертви до момента, 2010 вече е най-смъртоносната година за международните сили в Афганистан от началото на конфликта в края на 2001 г. Досега най-смъртоносна бе 2009 г. с 521 загинали чуждестранни военнослужещи.

Статистиката отчита непрекъснато увеличаване на загубите на натовските сили. ИСАФ са дали 60 жертви през 2004 г., 131 - през 2005 г., 191 - през 2006 г., 232 - през 2007 г., и 292 - през 2008 г. Огромната част от загиналите в Афганистан общо 2097 чуждестранни военнослужещи са американци.

От една година, на фона на рязкото нарастване на жертвите, общественото мнение в четирийсетината държави, които имат контингенти в състава на ИСАФ, се настрои враждебно към присъствието на войници от съответните страни в Афганистан. В резултат някои партньори от коалицията изтеглиха своите войници или обявиха, че ще го направят.

Президентът на САЩ Барак Обама съобщи в началото на тази година, че американските военнослужещи ще започнат да напускат Афганистан през лятото на 2011 г. Наблюдатели и експерти обаче се съмняват, че афганистанската армия и полиция са достатъчно многобройни и добре подготвени, за да могат да поемат отговорността за сигурността през следващите няколко години.