Войникът започнал да стреля по войниците в базата на натовските сили от охранителната вишка, след което българските войници отвърнали на огъня и го убили, заяви полк. Мохамад Мохсин, говорител на афганистанската армия в Кандахар, предаде първо Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Български военнослужещи от един от тренировъчните тимове са били обстреляни с леко стрелково оръжие днес около 10.50 часа местно време (09.20 часа българско време), при придвижване от база „Hero” към база „Lindsey” в Кандахар, Афганистан, уточниха по-късно от нашето военно министерство. Стрелецът е бил облечен в афганистанска военна униформа. Българските военнослужещи от екип за обучение и свръзка са отговорили на стрелбата и са неутрализирали нападателя. Предприети са мерки за безопасност в съответствие със степента на риска, заявиха още от МО.

Генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ съвместното командване на силите в Афганистан пък коментира пред БНТ: "Тази сутрин един от командирите на българите получава информация за повишено напрежение в базата, в която се намират и решава да се преместят. В резултат на което той е взел правилното решение да се преместят в база Линдзи, но са били обстреляни от афганец, който е бил в дрехи на афгански военнослужещ. Личният състав на се е намирал около машините, една част са скачали, другите веднага са се прикрили зад машините, куполният мерач на машината е открил от бордовата картечница огън, в рузултат на което е поразил човека, който е стрелял по българския контингент".

По-рано пред БНР генералът уточни, че е било очаквано във връзка с празниците да се засилят действията на талибаните. "Слава Богу, личният състав е жив и здрав", с висок боен дух, така че близките да не се притесняват за своите бащи, синове и приятели", заяви Самандов и уточни, че в момента се извършва ротация в Афганистан и българските военнослужещи там са 1175 души, вместо обичайните 630. Обстрелваната група е била от 15 души.

"При различни степени на заплаха военните сили трябва да изпълняват отделни задачи. Повишава се кодът за носене на оръжие, с каски са, с противогази, при необходимост влизат в укритията, които са определени, а също така засилват и пунктовете на дежурните сили и средства. Силите за незабавно действие също се повишават", обясни още ген.-лейтенант Самандов и добави, че случилото се със сигурност има връзка с вчерашните събития в Афганистан.

Инцидентът се случва само часове след серията координирани нападения на талибаните срещу цели в Кабул и три съседни провинции, при което бяха убити 47 души.
Президентът на Афганистан Хамид Карзай разкритикува разузнаването както при афганистанските, така и при силите на НАТО, като нарече работата им провал. Междувременно талибаните се заканиха да организират още такива атаки като отмъщение.

Координираните атаки срещу сгради на институции в Афганистан от последните 24 часа са тежко посегателство срещу общите усилия на властите в страната и международната общност за установяване на мир и стабилност в региона, заявиха междувременно от МВнР. България потвърждава още веднъж подкрепата си за правителството на Афганистан. Използваме случая да поднесем съболезнования на загиналите невинни граждани, се казва още в изявлението.

През 2012 година ще бъде изтеглен българският медицински екип в Херат, в началото на 2013 ще бъде бъде върната охранителната рота в Кабул, а охраната на летището в Кандахар ще бъде прекратено до края на 2014 г.

Българин, служител в Чуждестранния легион в Афганистан, беше убит през януари при стрелба от местен войник.