Правителството работи по промяна на договорите с Русия, така че да не плаща тази есен 280 млн. евро за изграждането на първия реактор на централата, каза министърът в отговор на журналистически въпрос.

"Премиерът ясно каза, че ако между сега и 15 септември не се направи нещо, не се постигне друга договорка, не се промени сега съществуващата договорка, България няма да участва в този проект. Тогава по сега действащия договор, който е подписан през 2007 г., страната ни ще дължи при готовност на руската страна 280 млн. евро. Тези пари в хазната ги няма. От тази гледна точка правителството и самият премиер работи денонощно, за да намери стратегически европейски инвеститор и да не се налага на България да плаща тази сума", обясни Дянков.
Той е категоричен, че няма да се наложи втора актуализация на бюджета.

"Тези, които са подписали договора, да са мислили откъде ще ги вземат. Аз не видях никъде в бюджета - и в предишния, и в по-предишния да бъдат заложени тези пари", коментира на свой ред пред репортери Бойко Борисов.
Според него до септември ще се търси европейски инвеститор за съфинансиране на проекта.

Цената на АЕЦ Белене" трябва да падне с 40% и да е до 7 млрд. евро, като тази стойност се запази, докато централата влезе в експлоатация. Това каза вчера министър-председателят след срещата си с вицепремиера на Русия Виктор Зубков.
По експертни оценки, цената на проекта е 8 млрд. евро. По сметки на енергийния министър Трайчо Трайков цената може да достигне 10 млрд. евро при 4 млрд. евро базова цена на реакторите. Когато обяви, че ще замразим проекта обаче, самият Борисов направи сметка, че централата ще струва 26 млрд. лв.

Междувременно американският посланик у нас Джеймс Уорлик призова за публичност на споразуменията, договорени между българското правителство и Русия по енергийните проекти.