Трайков пита Росатом сигурни ли са реакторите за ”Белене”

Заради инцидента в апонската АЕЦ "Фукушима"1 енергийният министър Трайчо Трайков ще поиска допълнителни разяснения и гаранции и от производителя, и от Международната агенция за атомна енергетика за сигурността на новия реактор за АЕЦ "Белене".

Обратно в новината

Коментари - Трайков пита Росатом сигурни ли са реакторите за ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е пълна смешка! Трайков какво очаква? Руснаците да кажат нещо от сорта на: "Не, бе пич! Нашите реактори не са сигурни, не са безопасни, а бе изобщо - не ги купувайте!"

Тук някои настървено искат АЕЦ Белене да се строи. И въобще да се реализират всички руски енергийни проекти. И вече започнаха да заплашават. Със затвор министър Трайков. По-спокойно, другари. Ако трябва да вкарванме някой в затвяора заради енергийните проекти трябва да започнем от Р. Овч. И Станишката да не забравяме. Пък и за вдъхновителя на цялата тази простотия, доносника на ДС, агент Гоце също трябва да помислим. Днес и от Германия ни напомниха да внимаваме в картинката. "Йотингер" е еднйа много приятна немска бира, ама в случая това, което ни съветва еврокомисаря Йотингер никак не е приятно. Що се отнася до руските реактори, единственото, което е ясно е че те създават проблеми. От една страна гърмят, от друга ЕС винаги ще оставя въпроса за сигурността им. А дали всъщност са надеждни или не няма никакво значение. Както затвориха 4-те малки реактора, няма да им мигне окото да затворят всеки реактор. Особено руско производство. И да не се окажат прави англичаните с тяхната приказка: "Не съм толкова богат та да купувам евтини работи". Ако въобще в крайна сметка тези реактори могат да минат за евтини.

Освен Чернобил има ли доказани случаи на "гърмежа " на руски реактор? Доколкото съм запозната в Япония реактори са американски. За тях интересно да чуя коментар. На 10 ноември в един ден в САЩ станаха 2 катострофи на атомна централа - тук също бих исакла да получа коментар. (И като забележка нито съм за - нито против АЕЦ Белене. Аз съм против спекулации и истерии)

Чакай ти коментар от тоя психар!

ТИ ТРАЙЧЕ ОСТАВИ РЕАКТОРИТЕ, АМИ КАЖИ КАКВО ЩЕ ЧИНИШ С ПЕТРОЛОПРОВОДА БУРГАС - АЛЕКСАНДРОПОЛИС ???? На 20.03.2011 година изтича срока да вземете решение и внесете изискващата се сума за участие в този проект. СЛЕД ТАЗИ ДАТА МАЛОУМНИКО РАШЪНИТЕ ЩЕ ИМАТ ПРАВНОТО ОСНОВАНИЕ ДА ЗАВЕДАТ СРЕЩУ НАС ИСК ЗА 300 МИЛИОНА ЕВРО НЕУСТОЙКИ. Ако ни осъдят Трайче кой ще ги плаща тези пари - ти или ние обикновенните българи. Този път Трайче няма да искаме само вашата оставка. ВРЕМЕ Е НЯКОЙ ПОДОБЕН НА ТЕБ МИНИСТЪР ПОТЪНАЛ В БЕЗХАБЕРИЕ ДА ПОГОСТУВА И ИЗКАРА ОСТАТЪКА ОТ ЖИВОТА НА МЯСТО ЗЛЪЧНО И СПОКОЙНО. Време е. Вервай ми.

В най-черния петък за Свищов 4 март 1977 г. точно в 21, 24 ч. започва най-убийственото земетресение в историята на България. Сеизмичната вълна тръгва двайсетина секунди по-рано от епицентъра във Вранча и безшумно, но коварно раздвижва земята под града, а разрушенията погребват близо 250 души. Официалната статистика за жертвите и днес е многократно занижена. Бедствието от 7,3 степен по скалата на Рихтер трае по-малко от минута, но картината е апокалиптична. Градът потъва в мрак.

БЕЛЕНЕ не е ли 10км от Свищов? Дали зоната е безопасна?

Сега да вкарат в затвора заради национално предателство тия, дето затвориха нашите реактори насила и предстрочно, въпреки милиардите за многократните подобрения и въпреки най-високата оценка не на бай ти Някойси от конкуренцията, ами от най-квалифицираните специалисти. Защото стана ясно колко пъти и колко степени на по-висока защита е имало в нашата централа дори от тези в японските.

Чак сега ли се сети да ги пита!?... То бива, бива простотия, но такова невежо правителство досега не е имало. "Боже мой, слез и си прибери версиите!"

Аз едно видях. Доскоро със страшно настървение се оплюваха руските ядрени технологии. Сега се видя, че авария може да се случи и на супер развитата технологична Япония. Така че то затова не се злорадства, защото може да се случи на всеки. А що се отнася до реакторите на Белене, то съм сигурен, че са взели всички предпазни мерки, когато е проектирана централата. Разбира се няма нищо 100% неразрушимо. Но излишната паника е най-вредна.

Според теб авариите в Япония доказват, че руските боклуци са надеждни?

А пък катастрофа с американски реактори преко доказва че руски реактори негодни за нищо. Или катастрофа в Мексикански залив с Бритиш Петролеум преко доказателство ,че петролопровод Бургас-Александропулис ще замърси територия. Интересно ,че американци се оакват света - пък виновни руснаци излизат. Дали си чул за логика в разсъждения?

Сигурни са, да! Освен за 24-та степен по скалата на Рихтер-Медведев-Карник и от 50 м цунами, реакторите също така имат защита срещу извънземно нашествие, нападения на зомбита, върколаци и трансилвански вампири. За съжаление въпреки високата степен на всякакъв сорт защитни механизми и сензори реакторите все пак не са подходящи за Белене, защото никога нямат да могат да издържат на вашата вселенска простотия.

Правилно е решил г-н Трайков да пита ,защото както се разбра и той е от групата на незнаещите коя степен на безопасност са реакторите на Белене /3+/ и се наложи да му се обяснява!

Г-н Трайков да не пита руснаците, а българския народ - чрез РЕФЕРЕНДУМ, както е в цивилизования свят, да си каже мнението по въпроса. Вярвам в здравия разум на нашия народ, който пет пари не дава за икономическите интереси на ядреното лоби в Русия, Франция, у нас или където и да било по света, но не е безразличен към живота и здравето на децата си. Вярвам също, че вместо да се дават милиарди за "мирния" атом, биха могли да се вложат в усъвършенстване и поевтиняване на добивана с нови, БЕЗОПАСНИ технологии енергия - от слънцето и вятъра. Обратното е безумна алчност, за която се плаща прескъпо.

нормалният образован и разумен човек може само да се чуди в какво количество се навъдихте толкова тъповати, лесно медийно обработвани и в съгласие със сегашната прозападна, но не и ПРОБЪЛГАРСКА политика ви има. Тъпи сте! Вредите на другите, а и на себе си, но сте лесни за употреба и смилане и ще си платите.

От далеч се вижда, че нищо не разбираш от източници на електроенергия! Тези твои "безопасни"технологии, не са постоянен източник на енергия и затова трябва да има заместваща мощност, защото няма слънце непрекъснато, няма и вятър. Тази заместваща мощност идва най-вече от ТЕЦове, А ТЕЦовете бълват най-много вредни емисии. Освен това всеки един, от тези "безопасни" източници имат сериозно влияние върху природата. Ветрогенераторите са пагубни за птиците, фотоволтаичните централи заемат големи площи, скъпи са и с ниско КПД. А що се отнася до ВЕЦ за да бъдат построени се разрушава цяла екосистема в региона. Ограмоти се преди да даваш мнение!

Ако човек умее да чете между редовете ще схване истината. Пак са ни пробутали кола на старо за много пари.

територия /не държава/ и е в убийствен съюз?!! с най-големите си геополитически врагове като Англия, Турция, САЩ и сегашното ЕС, а това както се вижда пред очите ни значи ЛИКВИДИРАНЕТО ни като нация и държава. Само слепите и заедно с това глухи и идиотски зомбираните демоКРАДски тъпунгери могат да оспорват очеВАДНОТО. Не Трайков и Борисов, които са местните кукли на конци , а геополитическите ни врагове като САЩ и Турция в комбина с ЕС не разрешават България да я бъде и да има АЕЦ Белене.Жалко, но тъпаците и зомбитата им пригласят, но иначе не биха били такива.

ТРАЙЧЕ, Когато говориш за японската ядрена централа "Фукушима"1 трябва да имаш преднид, че оператора и не е ЯПОНСКА, А АМЕРИКАНСКА ФИРМА. Американските реактори от типа "Марк-1", производство на "Дженерал илектрик" са тези които в момента превърнаха Япония в нещо много по страшно от Чернобил. НЕ СЪМ СПЕЦИАЛИСТ И НЕ МОГА ДА ПЛЕДИРАМ ЗА КОМПЕТЕНТНО МНЕНИЕ, НО ФАКТА , ЧЕ ОТ 50 АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ РАБОТЕЩИ В ЯПОНИЯ ИНЦИДЕНТА СЕ СЛУЧИ ТОЧНО НА АМЕРИКАНСКАТА "ДЖЕНЕРАЛ ЕЛЕКТРИК" ПОКАЗВА, ЧЕ СИГУРНОСТ НИКОЙ НА НИКОГО НЕ МОЖЕ ДА ДАДЕ ЗА ТОВА, ЧЕ НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ СТАНАЛОТО В ЧЕРНОБИЛ И В ФУКУШИМА.

То се е видяло, че АЕЦ Белене няма да има. Досега умуваха смятаха пари търсиха, а сега след последните събития ще е още по трудно да се направи.

Аве, Газа ни е руски, рафинерията е руска, 1/2 от електриката е руска. Къф АЕЦ ви бръмчи из главите бе ? Тея ше ни поробят не 500 а 1000 години.Сиктир начии...

Специално за теб, по-голямо поробване от тъпотията ти и неграмотията ти не може да бъде.

Аз може да съм тъп, ама ти си простичък :)

ЗАЩО НЕ ОТИДЕТЕ ДА ВИДИТЕ СРИНАТАТА ЦЪРКВА И ЖИЛИЩНИТЕ БЛОКОВЕ В СВИЩОВ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ВЪВ ВРАНЧА....ПЪК , ПОСЛЕ ДА МИ РАЗПРАВЯТЕ ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ .....????! ВИЕ ЩЕ СИ ВЗЕМЕТЕ ПАРИТЕ И ЩЕ ОТПРАШИТЕ В ЧУЖБИНА ....., КАТО ОВЧИЯ...А , НИЕ И ДЕЦАТА НИ ЩЕ МРЕМ....НАЛИ???? МНОГО ХИТРО ....ДРУГАРИ...!!!!!

Ега ти пазарлъците! Ако бях на мястото на тия от Росатом досега сто пъти щях да се откажа от тоя Белене и да си поискам по съдебен път неустойките. Прост и търпелив народ били това руснаците!

ако го направят току лъснала цената, току лъснала и кражбата, а другарите не желаят това питай р.овч

И защо си мислиш, че на руснаците им пука за който и да е български политик?Дреме им че ще излезе далаверата им!Като дойде Путин- какво излезе -руската газ стигала под 400 долара до нашата граница и какво?Като излезе далаверата какво?

Случващото се в Япония е ясен знак да сложим точка на мераците да се строи АЕЦ в Белене, иначе краят на света ще дойде по-рано от очакваното.

Руснаците да построят още 2 реактора от ново поколение в Козлодуй, там не е земетръсна зона или да преоборудват старите за повече експлоатация.

това питане е от рода-колко ще ми бутнете за да стане реактора сигурен

Трайче, а стига се прави на `трайко китанчев` с отвъдчерноморските канализационни процеси у нас, а ! ... И вземи там попрочети кого искат да виждат брюк-селците и МААЕ из Европа по темата ; и най-вече вземи най-накрая да лазбилаш и това дето е между думите/редовете ! ( Инак ти е ясно какво следва в близко бъдеще, нали ?! )

Какво да му каже човек на KGB-то? Най лесно е, че между Москвич и атомен реяктор има бая разлика. И второ, руснаците са си експерти по атомната енергетика даже и а мирни цели. Турците, го знаят но KGB-то не. Четене му е майката...

Е , па екстра са си руските реактори - гърмят по-добре от японските със сигурност .

Провери какво е станало Март.1977 е Района на Белене. за да се убедиш дали Белене дали е правилното място или по-добре пак в Козлодуй.

Всъщност какво излиза? "Реакторът е разработен през 1992 (преди 20 години), а има и по-нови разработки, които са 3-то поколение" . Значи наистина този реактор, който руснаците се опитват да ни пробутат е 2+ поколение, не повече. Което ще рече, стар та знае ли се. И като ги познавам руснаците, най-вероятно това си е реактор модел 1970, малко понапудрен и фризиран. като си помислите че те и в момента произвеждат кола модел 1962 (Фиат124) с много малки изменеия, никак не е за чудене ако става дума за нещо подобно. Като добавим и факта че руснаците никога не са били водеща сила в атомната енергетика (правят Москвичи, непретенциозни, но скапани) ясно е защо е целия този зор да ни пробутат този боклук. И като връх на безобразието искат да ни го пробутат на цената на френски, или германски. не, мерси!

Интересно ми е къде е постоена първата в света АЕЦ? Понеже си спец от москвичи до атомни централи предполагам ще знаеш.

Всъщност руснаци са построили първата в света АЕЦ и винаги са разполагали с водещи технологии. Доказателство е например разработката на неутронен реактор. link/news.php?id=74604 Реакторът в Белене, от това, което чета, наистина е 2+ поколение, в Русия се строят 2 централи 3+. Разработва се и 4то поколение, но все още навсякъде е на хартия.

Единствена лечност , която вирее в далечно минало - това си ти. Всичко друго претърпява прогрес, включително и руснаци, но ти си едно и също

смешен въпрос...какво очаква да му отговорят ...след това земетресение а и не само трябва да се затворят всички аец защото са апокалиптично опасни и който не го разбира е слабоумен аз отдавна го твърдя това , мексиканския залив и земетръса в токио ни отвориха очите за нашите проекти

А PC на който ще пишеш с какво ще задвижваш - с педали? Сигурно и хладилник ползваш и телевизор и градски транспорт. Май не е много умна

Това тъпо момченце какво иска? Руснаците да му кажат че реакторите им не струват ли? Има ли производител или търговец който да отговори на такъв детински въпрос? На такъв въпрос могат да ти отговорят свой или чужди експерти още в проучвателната и предофертната фаза. Това искане на тоя жълтоуст палячо за пореден път показва какви нефелници ни управляват и какъв смях и подигравки предизвикваме в чуждите ни партньори.

Не бе, брат! Това писмо е "вържи гащи": ако стане нещо подобно и у нас той ще извади писмото и ще вика колкото му глас държи:"-Ето! Невинен съм!" Иначе за ползата от питането си абсолютно прав!