Заявката на инвеститора бе обявена пред депутати от икономическата комисия на парламента от Самюел Реди от консорциума. Той е представил параметрите на предложението си в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БГНЕС.
Точката не бе включена в дневния ред.

Поехме ангажимент, ако има заявен интерес от инвеститор за строеж на АЕЦ „Белене” като частен проект, да ви информираме, каза в началото на заседанието Добрев, цитиран от "Фокус". Ние не сме против този проект, прекратихме го, защото държавата не може да го финансира без стратегически инвеститор, подчерта министърът, цитиран и от БТА.

Не бе съобщено кои са участниците в консорциума, за който не се открива информация в интернет. "В етап сме на разработване на меморандум за членство”, заяви Реди, цитиран от КРОСС.

В началото на заседанието шефът на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров обяви, че на представянето има представители на "Сименс". В изложението си обаче Самуел Реди уточни, че моли списъкът на представените инвеститори да бъде коригиран, защото "Сименс" не е част от "нашето представителство в момента". На изслушването стана ясно, че консорциумът е свързан с фонда Quantum, в залата е бил неговият представител Арун Савкур.

Засега е ясно, че Global Power Consortium на този етап е съставен от 9 големи международни компании. Става дума за публични компании, които се търгуват и на борсата, каза Емил Хърсев, който също присъстваше като консултант.Техните имена  обаче не бяха разкрити, тъй като все още преговорите относно бъдещето на проекта не са стартирали. Според Медиапул, шефът на Риск Инженеринг Богомил Манчев и руската "Росатом", която трябваше да строи централата, стоят зад привличането на консорциума. 

Въпреки неясния профил на инвеститора ГЕРБ даде да се разбере, че ще подкрепи размразяване на проекта. Ако искаме да се строи площадка за АЕЦ „Белене”, трябва да променим решението на Народното събрание за прекратяване на проекта, каза председателят на парламента Цецка Цачева.  Тя заяви, че още утре ще подготви проект за решение на парламента, с което да се даде мандат на Добрев да преговаря с консорциума.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай заяви, че комисията трябва да излезе с това решение чак след като Министерският съвет излезе с предложение за подновяване на преговорите за строеж на АЕЦ „Белене”.  Засега няма да се отменя решението на правителството и на парламента за спиране изграждането на централата, заяви обаче Добрев.

Неочаквано БСП се показа скептична за новия развой. Депутатът Румен Овчаров попита как е била проведена процедурата за обществена поръчка, по която е избран инвеститор и как е решено България да участва с 0% в този проект?. Още не сме избрали изпълнител", отговори Добрев
"От публичното обявяване на частен инвеститор става ясно, че проектът „Белене” е икономически изгоден и има пазар за произведената електроенергия", допълни Овчаров.

"Не търсим финансови гаранции от страна на българското правителство по този проект. Той ще е гарантиран на 100% от средствата на американските компании", заяви при представянето на предложението Реди. Той каза, че консорциумът няма да иска да се договаря минимална цена за изкупуване на произвежданата от централата енергия, тъй като това се определя от свободния пазар.

Консорциумът води преговори с "Атомстройекспорт". Очакванията са руската компания да е доставчик на атомното оборудване. Реди обясни, че първоначално трябва да се създаде компания от НЕК, при което активите и пасивите, свързани с проекта "Белене", ще бъдат прехвърлени към проектната компания. „Ние сме готови да поемем задълженията по проекта, които са до момента”, допълни Богомил Манчев.

"Атомстройекспорт" засега не води преговори. Това заяви източник от ЗАО "Атомстройекспорт". "Но ако има действителен интерес от страна на американски инвеститор за изкупуването на проекта АЕЦ «Белене» това само идва като потвърждение за това, че проектът е икономически изгоден, рентабилен и абсолютно реалистичен", коментира източникът от руската компания.

Първата идея за частен проект за АЕЦ "Белене" представи именно Богомил Манчев на откриването на форум, посветен на българската атомна енергетика през май.

Проектът бе прекратен от правителството в края на март. Според кабинета той е неефективен и провален още при стартирането му. Министрите решиха поръчаното вече оборудване да отиде за изграждане на 7-ми блок в Козлодуй, а в "Белене" да бъде изградена газова централа.
Тогава лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че именно фирмата на Манчев „Уорли Парсънс“ е усвоила 173 млн. лв. от парите за АЕЦ "Белене".

Неотдавна "Атомстройекспорт" поиска обезщетение от 1 млрд. евро заради спрения проект. От БСП пък настояват за референдум за строителството на централата.