Той е първият папа от Америките, първият член на Ордена на йезуитите на Свети-Петровия престол и първият с името на Свети Франциск от Асизи.

Второто място зае на конклава през 2005 година, когато събра най-много гласове след кардинал Йозеф Рацингер. Някои дори твърдят, че отстъпил, за да пропусне на челна позиция бъдещия Бенедикт Шестнадесети.

Бразилската епископска конференция приветства избирането на аржентинеца Хорхе Марио Берголио за папа Франциск, като първият папа латиноамериканец, роден на "континента на надеждата". Бразилските епископи смятат, че избирането на папа латиноамериканец съживява католическакта църква.

В парижката катедрала "Нотр Дам" избирането му бе посрещнато с радост и изненада. Протойереят Патрик Жоаким каза, че вижда в това много силен знак на модернизация за църквата.

В съвместно изявление председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу поздравиха папа Франциск и му пожелеха дълъг и благословен понтификат.
Двамата изразиха вяра, че като глава на Римокатолическата църква новоизбраният папа ще защитава и разпространява основните ценности на мира, солидарността и човешкото достойнство, предаде БТА. По техните думи тези ценности са особено съществени във времето на предизвикателствата и дълбоките промени, които днес светът преживява. Убедени сме, че ще продължите решително и смело по пътя на Вашите предшественици в усилията за сближаване на хората и религиите по света, допълват Ван Ромпой и Барозу в посланието си до папа Франциск.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова новоизбрания папа Франциск да продължи да полага усилия за подобряване на отношенията между различните религии по света, предаде АФП. „Очаквам с нетърпение продължаването на взаимодействието между ООН и Ватикана под мъдрото ръководство на Негово Светейшество папа Франциск”, допълва той.

Президентът Франсоа Оланд поздрави новоизбрания папа и изтъкна, че "Франция, вярна на своите всеобщи принципи на свобода, равенство и братство, ще продължи диалога на доверие, който винаги е поддържала със Светия престол".

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че избирането на аржентинския кардинал Хорхе Берголио за глава на Римокатолическата църква говори за жизнеността на все по-значимата Латинска Америка, съобщиха Ройтерс и Франс прес.
Обама нарече новия папа "защитник на бедните и най-уязвимите сред нас" и изрази увереност, че той ще продължи да носи посланието на любовта и състраданието, които са източник на вдъхновение за света от повече от 2000 години.
"Като първи папа от Америките, неговото избиране свидетелства за силата и жизнеността на един регион, който оказва все по-голяма влияние на нашия свят, и ние в Съединените щати, подобно на милиони испаноезични американци, изпитваме същата радост от този исторически ден", посочи Обама.
"Така както ценях нашата работа с папа Бенедикт Шестнайсети, аз се радвам да работя с негова светост за мира, сигурността и достойнството за хората, независимо от тяхната вяра", добави американският президент.

„Заедно с християните в Латинска Америка споделям радостта от това, че за пръв път един от тях е призван да ръководи католическата църква”, се посочва в изявление на канцлера на Германия Ангела Меркел.
„Много хора, живеещи извън пределите на католическия християнски свят, очакват от новия папа, че ще им посочи пътя, по който да поемат, не само по въпросите на вярата, но и по отношение на мира, справедливостта и защитата на мирозданието”, отбелязва канцлерът.

Изборът на 76-годишния аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио за папа бе напълно неочакван. Изпълненият с хора площад пред храма „Св. Петър” в Рим затихна след обявяването на името му, тъй като за мнозина той бе непознат.
Той ще се възкачи на папския престол на 19 март, когато ще се проведе церемонията по неговата интронизация.

Аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио е пълна противоположност на повечето висши духовници, които сме свикнали да виждаме. Като архиепископ на Буенос Айрес той отказва да живее в полагащата му се резиденция и да ползва лимузина с шофьор. Вместо това живее в скромен апартамент и предпочита да се вози с градския транспорт. Дори си готви сам, въпреки че е на 76 години.

Напълно заслужава името на Свети Франциск от Асизи, който е известен с това, че загърбва охолството и тръгва да разпространява Евангелието из народа. Бедността и милосърдието са двете основни ценности на Францисканския орден, посочват анализаторите.