Коментарът на Хейг дойде, след като телевизионни камери показаха кадри, на които Абдел Басет ал Меграхи, седнал в инвалидна количка, се появява на митинг в подкрепа на либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи.

Меграхи бе освободен по хуманни причини от затвор до Глазгоу през август 2009 г., тъй като страда от рак на простатата и според медицинските доклади му оставаха месеци живот. Той обаче още е жив, припомня АП.
Атентаторът излежа едва 8 години от доживотната си присъда и бе върнат в Либия с личния самолет на Муамар Кадафи. Терористът беше посрещнат като герой в Либия, което предизвика международно възмущение.

Сега две години по-късно, британският дипломат №1 разкритикува остро медицинския доклад, в който се казваше, че атентаторът от Локърби е болен от рак на простата в крайна фаза.

Меграхи беше осъден за атентата над шотландското селце Локърби през 1988 г., при който загинаха 270 пътници в самолет на "Пан Ам".
В края на февруари т.г. бившият правосъден министър на Либия Мустафа Абдел Джалил обяви, че лично Муамар Кадафи е заповядал самолетът на американската компания да бъде взривен над Локърби.