Това съобщи Ройтерс, като се позовава на източник от йеменските служби за сигурност, предаде БТА.

Целта на операцията в провинциите Маариб и Шабуа е да бъде заловен саудитецът Ибрахим ал Асири, а също роденият в САЩ радикален проповедник Ануар ал Аулаки, който е и в списъка на Вашингтон с издирваните лица заради връзки с Ал Кайда.
Йеменски прокурори повдигнаха днес задочно срещу Аулаки обвинение в заговор за убийство на чужденци. Прокурорите прочетоха обвинението срещу него при откриването на съдебен процес срещу Хишам Асем, който е обвинен в убийството на френски гражданин на 6 октомври при нападение в петролна фирма. Роденият в щата Ню Мексико проповедник Ал Аулаки в момента се подвизава в Йемен и името му се свързва с редица терористични заговори срещу Америка, включително с проваления бомбен атентат в самолет, пътуващ към Детройт, на Коледа миналата година. 

Междувременно Канада стана поредната страна, която прекрати временно да приема карго самолети от Йемен, предаде Франс прес. Подобна мярка вече взеха редица страни, сред които Германия, Франция и Великобритания.

Германия обаче спря да приема и йеменски пътнически самолети, срещу което Йемен протестира, допълва ДПА. Мярката беше взета днес и германските авиодиспечери са инструктирани вече да нареждат на екипажите на самолети, идващи директно или по заобиколен път от Йемен, да се връщат обратно.
Берлин нареди освен това на своята куриерска служба Ди Ейч Ел, както и на представителствата на американските куриерски служби ФедЕкс и Ю Пи Ес да анализират всички пакети в техните складове, които са били изпратени от Йемен.
Според Йемен тези мерки на Берлин са колективно наказание за йеменския народ.

Британските власти пък обявиха поредица от мерки, предназначени да защитят пътниците на самолети от будещата все по-голяма тревога заплаха от скрити в товарни пратки бомби, пише в. "Гардиън". Вътрешната министърка Тереза Мей заяви, че ще бъдат въведени проверки преди заминаване за посетители, искащи да влязат във Великобритания или да напуснат страната. Властите също така ще съставят електронни списъци на лица, заподозрени в тероризъм, на които ще бъде наложена забрана за полети, отбелязва изданието. Правителството е разтревожено заради пролуките в сигурността на товарните полети. Допълнителни проблеми създава трудността за засичане на открития в двете пратки от Йемен пластичен експлозив ПЕТН (пентаеритритол тетранитрат). Експерти обаче твърдят, че той може да бъде засечен от скенери, които вече се използват във Великобритания за проверка на пътнически багаж, но предупреждават, че разширяването на употребата на тези скенери и за товарни пратки би било сложно и скъпо, посочва вестникът.

Правителствата по света трябва да си сътрудничат с авиолиниите, за да подобрят авиационната сигурност, заяви генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) Джовани Бизиняни, цитиран от Ройтерс.

Същевременно американското правителство обмисля дали да даде на ЦРУ правомощия да набелязва мишени в Йемен, които да бъдат ликвидирани с ракетни удари с безпилотни самолети въпреки нарастващата враждебност към подобни атаки. Следователи от Великобритания и САЩ заминаха вчера за йеменската столица Сана, за да установят кой е организирал терористичния заговор с двете бомби.

Френският президент Никола Саркози събира утре в Елисейския дворец висши свои съветници по сигурността заради терористичната заплаха, предаде Франс прес. Той определи като изключително сериозна терористичната заплаха, надвиснала над Франция след предупрежденията на Осама бин Ладен и изпращането по въздуха на пакети с бомби в САЩ.
"Бдителността ни е тотална. Работим със съюзниците не всеки ден, а всеки час. Разменяме информация, проверяваме данните от разузнаването и се опитваме да сме готови за реакция", каза президентът.

Междувременно западните разузнавателни служби предупредиха за нов начин за действие от страна на ислямистки терористи. Още преди да бъдат открити колети-бомби в Дубай и Великобритания, в Багдад са били разкрити прикрепени към животни експлозиви, пише френският вестник „Фигаро”.
Тази информация е пазена от тайните служби почти 2 г. Тогава в Ирак американската армия е открила в товарното помещение на багдадското летище две мъртви кучета. Аутопсията разкрила, че в тях има мощни експлозиви, свързани с детонатор.
Двете улични кучета са били сложени в клетки за пренасяне на животни, които е трябвало да бъдат качени на самолет. Така той е щял да бъде взривен в полет. Смъртта на животните е предотвратила тежък атентат, тъй като след като са забелязали безжизнените им тела, служителите на летището са ги отстранили от останалия товар.