Това предадоха късно снощи ТАСС и БТА, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.

Владимир Путин и Доналд Тръмп се обявиха за съвместна работа за нормализиране на руско-американските отношения.

Те говориха и за необходимостта от обединяване на усилията в борбата с международния тероризъм. Разбраха се да поддържат контакти по телефона и в перспектива да уговорят лична среща.

Путин отново поздрави Тръмп за избирането му на президентския пост. Той посочи, че партньорски диалог трябва да се установи по принципите на равноправието, взаимното уважение и ненамесата във вътрешните работи.

Кабинетът на Тръмп, цитиран от "Вашингтон пост", е уточнил по-късно, че Путин се е обадил, "за да предложи своите поздравления". А в разговора са обсъдени засягащи и двете държави опасности и предизвикателства, "стратегически икономически проблеми" и дългосрочното двустранно сътрудничество.

Вестникът цитира и съобщението на Кремъл, че двамата политици са се съгласили, че отношенията между страните са "незадоволителни"и че
са говорили за "уреждане на кризата в Сирия".

"Вашингтон пост" припомня, че по време на кампанията си Тръмп е говорил положително за Путин и е казвал, че двете страни би трябвало заедно да се борят с терористите, по-специално с "Ислямска държава в Сирия.

Тези възгледи - отбелязва всекидневникът - противопоставят Тръмп на мнозина от ястребите в Републиканската партия, които одобряват неговото обещание да увеличи военни разходи, но са подозрителни към Москва и осъждат руските действия в Източна Европа, Украйна и Сирия.