В срещата участват над 70 държави, чиято цел е да принудят правителството на президента Башар ал Асад да спре кървавите репресии срещу противниците на режима и да започне да прилага плана за уреждане на сирийската криза на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан.

Ако инициативата на Анан не успее, алтернативата е на опозицията да бъде предоставена помощ, в това число и оръжие, посочва АФП.

Дамаск рязко осъди свикването на среща в Истанбул на групата държави "Приятели на Сирия" и обвини участниците в нея, че създават хаос с цел страната да бъде отслабена, предаде Асошиейтед прес. В уводна статия на официоза "Баас", цитирана от АП, срещата в Истанбул е описана като "регионална и международна надпревара в търсенето на начини да бъдат избити още сирийци, да бъде саботирано нашето общество и държава и да се направи крачка напред към по-голямата цел Сирия да бъде отслабена".

На срещата в Истанбул присъства държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, редица външни министри от Европа, както и ръководството на Сирийския национален съвет, смятан за политически представител на голяма част от опозицията. България е представена от външния ни министър Николай Младенов, предаде БНР.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу, коментирайки събитията в Сирия, заяви, че на Турция не й е останал "никакъв избор освен пряка интервенция", предаде агенция Миг нюз. "Ние не можем да стоим със скръстени ръце и спокойно да наблюдаваме какво става в Сирия. Нашата намеса се превърна в неизбежност. Тя не е избор, а задължение", каза Давутоглу, цитиран от Анадолската агенция и БТА. Турският министър изтъкна, че режимът на президента Асад е "направил големи грешки", които признават дори Русия, Иран и Китай, продължаващи да подкрепят Сирия.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова международната общност да защити правото на сирийците на самоотбрана, в случай, че усилията на ООН не доведат до резултат, предаде АФП. „Ако Съветът за сигурност на ООН откаже да поеме отговорност, международната общност няма друг избор, освен да приеме правото на сирийците на самоотбрана”, заяви Ердоган по време на конференцията „Приятелите на Сирия” в Истанбул. Турският премиер също така изрази надежда, че планът на Анан ще даде резултати, по подчерта: „Има вероятност сирийското ръководство, което вече даваше обещания както на Турция, така и на международната общност, просто да използва инициативата на Анан, за да спечели още време”.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова сирийския режим да прекрати незабавно действията на армията срещу цивилното население, предаде Ройтерс. В противен случай Дамаск ще бъде изправен пред сериозни последствия, подчертала Клинтън пред участниците в започналата днес втора среща на страните от групата "Приятели на Сирия" в Истанбул.