Спецчасти на полицията задържаха в сряда в град Айзенхютенщат (провинция Брандебург) 27-годишен мъж, уточнява електронното издание на вестника.

Той бил германец, приел исляма, и се е канел да взриви самоделна бомба на празника, който традиционно се провежда в Айзенхютенщат от 26 до 28 август.

Медии съобщиха, че „става дума за 27-годишен немец“ със салафитско минало, но тази информация не е потвърдена официално.

При обиски в квартирата на заподозрения било намерено взривно устройство според неофициални съобщения.

От друга страна сведения на контраразузнаването сочат, че тази година доста повече мъже и жени са заминали от Германия за Сирия и Ирак, за да се присъединят към "Ислямска държава".

Изглежда данните, цитирани днес от ДПА, са от вече нашумелия поверителен документ, изготвен за правителството в Берлин след парламентарно питане.

Към 20 юли общо 840 мъже и жени са заминали от Германия, за да се включат в ИДИЛ в Сирия и Ирак. До средата на май те са били 820, уточнява БТА.

За сравнение през миналата година в същите посоки са отпътували около 760 ислямисти от Германия.

Приблизително една четвърт от чуждестранните бойци - около 210 души - които са заминали за Близкия изток, имат турско гражданство или са от турско потекло, заяви Службата за защита на конституцията (германското контраразузнаване).

За около 280 души се предполага, че вече са се завърнали в Германия.

Жените съставляват една пета от заминалите да се присъединят към "Ислямска държава", а повечето от тях са под 30-годишна възраст.

Също днес в Германия беше предсрочно освободен от затвора водач на разкрита в страната радикална ислямистка група, планирала нападения против дискотеки, летища и американски обекти.

Мъжът, Фриц Г., е излежал над две трети от 12-годишна присъда. Той ще изтърпи останалата част от наказанието си под формата на пробация при строги условия, каза адвокатът му.

Роденият в Мюнхен Фриц Г. приел исляма като младеж и бил член на т.нар. Зауерландска терористична група. Той се срещнал с други двама от групата в тренировъчен лагер на "Съюза за ислямски джихад" в Пакистан.

Тримата били арестувани и осъдени в Германия през 2007 година.