Това се казва в конфиденциален документ на германското правителство, видян от германската държавна телевизия АРД, информират ДПА и БТА.

В резултат от нарастващата ислямизация на вътрешната и външна политика на Анкара от 2011 г. Турция се превърна в централна платформа за действия за ислямистките групировки в близкоизточния регион, се казва в отговор на правителството към запитване на опозиционната партия Левите.

Документът е бил изготвен от германското вътрешно министерство в отговор на запитване на депутата от Левите Севим Дагделен.

Информация на германската разузнавателна служба (БНД) е в основата на документа, съобщи днес АРД.

В отговора си германското правителство посочва, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президентът Ердоган многократно са изразявали солидарност и подкрепа за египетското ислямистко движение "Мюсюлмански братя"; за Хамас и за въоръжените ислямистки опозиционни групи в Сирия. Това изтъква тяхното идеологическо сходство.

За първи път германското правителство свързва турското с ислямистка въоръжена група. Хамас се смята за терористична организация от ЕС, Израел и САЩ.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер като цяло запазиха неутрална позиция по отношение на външната политика на Турция и не са осъдили масивната чистка, извършвана от турските власти срещу заподозрени поддръжници на опита за преврат в Турция, извършен на 15 юли.

В друга част на конфиденциалния документ вътрешното министерство на Германия е посочило, че текстът не може да бъде публикуван, тъй като това може да окаже заплаха за "благополучието на германската държава", отбелязва АРД.