Служител в пощенския клон, който се намира на бензиностанция в град Наунхайм, провинция Райнланд-Пфалц, се обадил на полицията, след като двамата кандидати за убежище, баща и син, оставили колета.

"Служителят намерил това за подозрително поради събитията през изминалата седмица", заяви полицейски говорител пред ДПА.

Районът около бензиностанцията бил отцепен от полиция и било доведено полицейско куче, което да провери колета. Той съдържал скулптура, изработена от по-възрастния бежанец специално за канцлера, като благодарност за позволението да останат в Германия.

"Все още бихме искали да изпратим подаръка на канцлера. Но в момента не знаем как", каза синът пред местния вестник "Райн цайтунг".

Гонят бежанците с финансови стимули

55 хиляди мигранти и кандидати за убежище са напуснали доброволно Германия през тази година, съобщава "Зюддойче Цайтунг". Броят е рекорден за последните 16 години и повече от два пъти по-голям от принудителните депортации.

Мигрантите напускат Германия чрез финансови стимули от държавата, които могат да надвишат 4 хиляди евро на семейство. Най-много сред доброволно завърналите са граждани на Албания – 15 хиляди, и по 5 хиляди души от Косово, Сърбия и Ирак. За Афганистан са отпътували 3200 души – десет пъти повече в сравнение с 2015 година.

Междувременно вестник "Нойе оснабрюкер цайтунг" съобщава, че близо 20 хиляди мигранти не са били допуснати от федералната полиция да влязат на територията на Германия през тази година.

Общият брой на лицата, които са били върнати досега по сухоземни граници, летища и морски пристанища, е 19 720, посочва изданието, като се позовава на данни на германската федерална полиция.
Статистиката за декември все още не е готова, уточнява вестникът.

Тези данни показват, че през 2016 г. се наблюдава повече от 100-процентно увеличение спрямо 2015 г., когато общият брой на недопуснатите в Германия мигранти е бил едва 8913 за цялата година.

Въпреки цялостното увеличение вестникът посочва, че през последните месеци връщаните хора прогресивно намаляват.

Това донякъде се дължи на факта, че въведеният отново от германските власти граничен контрол в момента е само на границата с Австрия, пише "Нойе оснабрюкер цайтунг".

Най-често връщаните кандидати за убежище са афганистанците - 3695. След тях са сирийците - 2142, иракчаните - 1794, и нигерийците - 1237.