Тази нощ се състоя първият полет на германски самолет за зареждане във въздуха А310, съобщи за ДПА представител на Бундесвера, цитиран от БТА.

Самолетът цистерна беше във въздуха близо пет часа, за да зарежда бомбардировачи от коалицията срещу "Ислямска държава". Не се съобщава от кои националности са били заредените самолети, предаде БНР.

В Сирия германската армия няма да нанася въздушни удари, за разлика от САЩ, Франция, Великобритания.

Сирийската е най-голямата чуждестранна мисия на Бундесвера и трета след Втората световна война (след Косово и Афганистан).

Германските депутати разрешиха в началото на декември армията да разположи до 1200 войници за участие в международната военна операция срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Мандатът предвижда Германия да се включи и с 6 разузнавателни изтребителя "Торнадо", фрегата, самолет за зареждане на гориво.

По данни от анкета, публикувани в петък, повечето германци - 64 на сто, смятат, че участието на германски сили в операцията срещу ИД засилва терористичната заплаха за Федералната република; 49 на сто подкрепят решението на парламента, а 46 процента са против, съобщи ТАСС.

Швеция ще помага на Франция срещу тероризма

Швеция ще отговори на молбата на Франция за помощ в борбата с тероризма, като й предложи съдействие в рамките на натовската програма за стратегически въздушни превози (SAC), предаде ТАСС. Агенцията цитира интервю за шведската агенция ТТ на министърката на външните работи Маргот Валстрьом.

Тя каза, че Швеция е готова да даде на Франция възможност да използва вместо нея 50-100 часа въздушни превози, отпуснати на скандинавската страна в рамките на натовската програма. Участващите в нея държави съвместно използват за военни превози транспортни самолети С-17 "Глоубмастър-3", разположени във военновъздушната база Папа в Унгария.

През лятото на 2017 г. Швеция ще предостави и товарен самолет "Херкулес ТР-48" на мисията на ООН в Мали. В тази мисия или в мисията на ООН в Близкия изток ще бъдат изпратени и няколко щабни офицери. Отпуснатите за това средства са 4,71 милиона долара.

"Това е значителна военна помощ. Ние оказваме съдействие в Сирия, Ирак и Северна Америка", каза шведската външна министърка.