Германският канцлер Ангела Меркел потвърди в реч пред конгреса на съюзника на нейния Християндемократически съюз - баварския Християнсоциален съюз (ХСС), че е против въвеждането на ограничения в броя на приеманите годишно в Германия бежанци и мигранти, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер предлага през 2016 г. в Германия да бъдат приети не повече от 200 000 мигранти, което е под една пета от приетите миналата година над 1 милион.

Меркел заяви, че иска да ограничи бежанския поток в ЕС, като същевременно се запазва свободата на движение в блока, отбелязва Ройтерс.

"За мен е много важно да постигнем осезаемо понижаване на бежанския поток и в същото време да съхраним свободното движение на хора в ЕС", заяви канцлерът на конгреса на ХСС в баварския курорт Вилдбад Кройт.

Властите и инфраструктурата на провинция Бавария бяха особено тежко засегнати от масовия мигрантски поток. Огромното мнозинство от регистрираните в Германия 1,1 милион бежанци през 2015 г. са влезли в страната през южната граница на Бавария, отбелязва ДПА.

Освиркана крайна десница  

Германската крайна десница успя да събере едва десетина поддръжници снощи в центъра на западния град Кьолн, където по Нова година бяха извършени над 100 сексуални нападения над жени, приписани на млади мъже от арабски или северноафрикански произход, предаде Франс прес.

Малцина отговориха на призива на местната крайнодясна партия Про НРВ, пуснат в социалните мрежи под наслов "Насилието на имигрантите не ни оставя безразлични". Те бяха мощно охулени от около 150 контрадемонстранти, които се опитаха да заглушат изказванията им по микрофон с викове "Нацистите вън".

Демонстрацията се състоя на площада, разделящ централната гара на Кьолн от катедралата. 
Проявата протече под засилено полицейско присъствие и без инциденти. Ден по-рано над 200 жени демонстрираха на същия площад.