Във вторник, 11 септември 2001 година, на територията на САЩ са извършени четири самоубийствени атаки. Ислямски терористи отвличат четири пътнически самолета и умишлено разбиват два от тях в двете Кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Кулите рухват два часа по-късно, като разрушават поне още две околни сгради и повреждат няколко други. Третият самолет се разбива в Пентагона в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като по всяка вероятност пътниците оказват съпротива. Счита се, че целта на последния самолет е бил Белият дом.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите на 11 септември е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спацителни работници, съобщи bTV.

След атаките на 11 септември тогавашният американски президент Джордж Буш - Младши обяви война на тероризма. На 7 октомври 2001 г. САЩ в коалиция със своите военни съюзници започна военна операция срещу Афганистан, в резултат на която бе свален режимът на талибаните. На 20 март 2003 година започна и мащабната военна кампания срещу Ирак, отново водена от американските военни сили, вследствие на която падна режимът на Садам Хюсеин. И двата мащабни военни конфликта, в които загинаха над 6200 американски военнослужещи и струваха на САЩ 4 трилиона долара, все още не са завършили, а в страната все повече се засилва обществения натиск за връщането на американските войници у дома. Икономическите трудности, липсата на нови работни места и безработицата се струват на американците по-реални заплахи, отколкото опасността от нови атентати.

В редица страни по света се провеждат траурни церемонии, посветени на десетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ.

Паметта на жертвите бе почетена на специална церемония в Кабул. Посланикът на САЩ в Афганистан Райън Крокър почете паметта на загиналите при атентатите на 11 септември и при последвалите войни. По-рано днес при самоубийствен атентат срещу база на НАТО в Афганистан загинаха двама и 80 бяха ранени, съобщиха световните агенции.

Съветът на Европа също почете паметта на жертвите на атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година.

Мероприятия, посветени на годишнината от атаките срещу Световния търговски център, се проведоха в Япония, Нова Зеландия и Австралия, Франция, Англия.

Президентът Барак Обама днес ще посети местата, на които се разбиха четирите самолета. По-рано днес той съобщи, че 10 години след 11 септември 2001 САЩ са по-силни от всякога. Президентът обаче призова за повишена бдителност около днешната дата.

В Ню Йорк на възпоменателната церемония присъства и бившият американски президент Джордж Буш-младши, кметът на града Майкъл Блумбърг и бившият кмет Рудолф Джулиани. Както всяка година четири минути на мълчание ще отдадат почит на жертвите. Предвидени са още възпоменателни церемонии в много градове  в САЩ.

И София почете паметта на хилядите загинали по време на атентатите на 11 септември, предаде БГНЕС. В църквата "Св. Неделя" беше отслужена панихида за Кирстен, снахата на бившия парашутист Димитър Христов и за всички невинни жертви на терористичните актове.