Това обяви пред журналисти по време на изнесеното заседание на Висшия съдебен съвет в Боровец министърът на правосъдието Миглена Тачева. Тя допълни, че изводът е въз основа на възложена от нея проверка, предаде БГНЕС.
Преди месец започна разследване срещу Петър Драшков, който е брат на уволнения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. Проверяван е нотариус Емануил Каракашев, който е изповядал сделката за прехвърляне.
Тачева каза, че е разпоредила да започне дисциплинарно производство срещу Каракашев, който при издаването на нотариалния акт е проявил сериозна небрежност. Има груби несъответствия и фактологически разминавания в данните, посочени в нотариалния акт, отбеляза министърът. Например приложената скица се отнася за 5-ти или 6-ти парцел, а в нотариалния акт е отбелязано, че собствеността е върху 4-ти и 5-ти парцел. Противоречие има във всички приложения за собственост.
Миглена Тачева допълни, че във връзка с този случай е разпоредила и проверка на Службата по вписвания на имоти в София, където също са допуснати пропуски, свързани с нотариалния акт на Петър Драшков. Единствено в тази служба няма система за случайно разпределяне на преписките за съдиите по вписванията. Няма и добра организация, отбеляза министърът, цитирана от БТА.
Прокуратурата образува разследване срещу него за измама с покупката на 14 декара в кв. "Стрелбище" от Столична община с фалшив подпис на кмета Бойко Борисов. Собственик на имота става Петър Драшков, като шеф на фирма “Сида-ЕС”.
При сделки с общински имоти подписът на кмета трябва да се полага лично пред нотариуса, който изповядва сделката, категорична е Миглена Тачева. Така нотариусът ще носи персонална вина, ако в документа има фалшив подпис на кмета, смята министърът.