Йосифов бе обявен за общодържавно издирване през юни 2010 г., а през 2012 г. е издадена европейска заповед за ареста му и е обявен за международно издирване и по линия на Интерпол във връзка с досъдебни производства за извършени тежки престъпления.

Заедно с него са задържани още трима български граждани, единият от които е криминално регистриран. В жилището, което обитавали четиримата, са открити огнестрелни оръжия, бронежилетки, маски, уреди за нощно виждане, уред за заглушаване на мобилни честоти. Срещу четиримата българи се води наказателно преследване в Гърция. Операцията е проведена на 24 януари.

Йосиф Йосифов - Йоско е роден на 24 февруари 1969 г. в Костинброд. Той бе обявен за издирване в Интерпол във връзка с организирана транснационална престъпност. В България Йосифов е разследван по дело за организирана престъпна група, търгувала с дрога. То се води от Софийската окръжна прокуратура, която през март 2012 г. го внесе в спецсъда, откъдето обаче го върнаха.

Йоско бе обвинен като тартор на група от 10-ина души
, разпространявала амфетамин, марихуана, кокаин и хероин в 2 софийски квартала, Костинброд, Своге и околните им села. Според прокуратурата наркомрежата действала близо 2 години и половина.

Йоско бе герой от друго нашумяло дело - за мистериозно изчезналия хърватин Иван Може, който бе съден и оправдан за убийството на Асен Петров-Шаката и на полицая Кирил Живков. Йоско бе даден на съд с обвинение, че е отвлякъл чужденеца.

Миналата годинадруг Йосиф Йосифов-Йоско - от Сливен, беше осъден на осем години затвор за причинената от него катастрофа през март миналата година в столичния квартал "Бояна", при която загинаха двама мъже - на 31 и 53 години. Този Йоско бе сред задържаните за убийството на Константин Димитров-Самоковеца, но впоследствие оправдан. Той бе обвинен като поръчител на покушението в Амстердам през 2003 г., след като бяха засечени негови разговори с физическия убиец - холандския  гражданин Ервин Врекер, но така и не бяха намерени доказателства.