Това обявиха на извънреден брифинг ресорният министър Димитър Греков и новото ръководство на ДФ "Земеделие". Те признаха, че са получили писмо от ЕК, в което Брюксел настоява за спешни действия и екшън план.

От началото на годината по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е трябвало да бъдат разплатени 308 милиона евро, но до септември са разплатени 90 милиона евро, каза Греков. 

До 31 декември трябва да бъдат разплатени 278 млн. евро по програмата, като тази сума всеки ден се топи, защото текат плащания, каза зам.-министър Явор Гечев. През последните два месеца са били платени над 30 млн.евро по ПРСР.

Причини за размера на неразплатените средства са "затруднената кореспонденция между МЗХ и ДФЗ през последните месеци и непредоставянето на навременна информация от страна на предишното ръководство на фонда", каза Греков.

С това министърът мотивира необходимостта да бъде сменено цялото ръководство на фонда.

Като добра новина зам.-министърът определи наддоговорените 117 млн. евро по общинските мерки, за което утре ще бъде поискано решение на Министерския съвет.  

Eксминистърът Мирослав Найденов каза, че писмата за забавени плащания от ЕК били обичайна практика. Когато в МЗХ получили такова писмо през 2011 година, бил създаден Гаранционен фонд, "и средствата бяха спасени”.

В края на 2012-а, също било получено подобно писмо за сума от около 400 млн. лв. Тези средства отишли по авансови плащания за общинските мерки, ударно плащане по агроекологичните мерки, така че също били спасени, обясни Найденов.

Министър Терзиева: Няма да загубим нито лев

До края на годината България няма да загуби никакви средства по програма "Регионално развитие", каза на пресконфренеция министърът регионалното развитие Десислава Терзиева.

Тя обясни, че ЕК е допуснала за разглеждане Северната скоростна тангента, което, означавало, че програмата "няма да загуби нито лев" от заложените средства до края на 2013 година.

Преди дни бяха замразени средствата по ОП "Околна среда". Проектите по програмата били пълни с грешки.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че когато ГЕРБ са дошли на власт, всички фондове от ЕС са били спрени. "Логично е и сега те да бъдат спрени, а по време на нашето правителство нямаше нито едно спряно евро", посочи той.