"Терористът Ануар ал Аулаки от "Ал Кайда" беше убит заедно с няколко членове на организацията, които се намираха с него", заяви говорител на министерството, цитиран от държавната телевизия, предаде БТА.

Министерството не уточни обстоятелствата около смъртта на Алуаки, но източници от местни племена заявили пред Франс прес, че той е загинал при въздушен удар, нанесен призори по два автомобила, движещи се между Маариб, източно от Сана и Джуф, пустинна провинция, съседна на Саудитска Арабия.
Според един от племенните източници въздушният удар бил нанесен от американски самолети.

Аулаки е жив и не е бил в конвоя, който е бил поразен днес от американски безпилотен самолет, увери по-късно негов брат, цитиран от китайската агенция Синхуа. 
Високопоставен американски служител в областта на борбата с тероризма обаче потвърди, че роденият в САЩ радикален имам е бил убит в Йемен, предаде следобед Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Източникът, пожелал да запази анонимност, се позова на американска разузнавателна информация. 

Това е най-високопоставеният представител на "Ал Кайда", убит след гибелта на лидера на терористичната мрежа Осама бин Ладен при операция на американските специални части в Пакистан през май тази година, отбелязва АП.

Аулаки оцеля при американски въздушен удар в Йемен в началото на май, няколко дни след убийството на Осама бин Ладен, заяви навремето йеменски официален представител и член на неговото племе, припомня агенцията. Вашингтон подозира Аулаки, че е замесен в неуспешния опит за атентат на 25 декември 2009 г. в американски пътнически самолет. През юли м.г. САЩ включиха Аулаки в списъка на международните терористи.

Убийството на радикалния ислямски проповедник Ануар ал Аулаки е тежък удар срещу най-активното оперативно ядро в Ал Кайда, заяви по-късно днес президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс. "То бележи нов важен етап в глобалната битка за разгром на Ал Кайда и е още едно доказателство, че тази организация и поддръжниците й не могат да разчитат на сигурност където и да е по света. Смъртта на Аулаки е резултат от присъединяването на йеменското правителство към международните усилия срещу войнстващата групировка", посочи Обама.

Британският външен министър Уилям Хейг също нарече убийството на Аулаки нов важен удар срещу Ал Каида. "Неговата кръвожадна идеология подбуди терористични атаки във Великобритания и САЩ. Трябва да поддържаме натиска срещу Ал Кайда и съюзниците й и да бъдем бдителни към заплахата, надвиснала от тях", добави Хейг, цитиран от Франс прес.