Борисов се включи в предаването "Свободна зона" по ТВ+ с водещ Георги Коритаров тази сутрин, който го попита дали от негова гледна точка е притеснително, че консултант на руската страна в проекта е Златев, съобщи  "Медиапул".

"Аз на руската страна не се меся в работата. Както ние сме наели и мисля, че HSBC банк е изключително авторитетна, особено в консултирането, с изключителни експерти и би трябвало поне в това да ни похвалят, че си имаме подобен консултант, който експертно да ни каже, извън всякакво политическо говорене, какво всъщност е проектът "Белене", отговори министър-председателят.

По-късно по БНТ на въпрос упражнява ли Русия натиск върху някого по проекта АЕЦБелене", Бойко Борисов беше категоричен, че такова нещо няма. „По-твърда позиция спрямо Русия досега никой не е водил", каза министър-председателят.

През март министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков потвърди появилите се информации, че Златев е присъствал на разговори за АЕЦ "Белене" в Москва, където българската страна официално е била представлявана от заместника на Трайков - Марий Косев.

Косев обясни тогава за КРОСС, че преговорите са били през февруари, Златев се е появил два -три часа след началото им, вероятно извикан от шефа на "Росатом" Сергей Кириенко.
"Златев си има някакви причини да се появи, но той не си е позволявал да се намесва в разговорите или да дава мнения. За мен беше по-скоро изненада, че се е появил на такива преговори, но доста сърдечно се поздравиха с Кириенко и в никакъв случай това не е официален или неофициален български консултант по преговорите за АЕЦ "Белене", поясни Косев пред агенцията, цитиран от "Дневник".

Шефът на "Лукойл-България" се "легитимира" като част от руската делегация и на състоялата се в сряда 14-та сесия на междуправителствената икономическа комисия в Москва.

Заседанието бе предшествано от скандала в София за парафирани документи от шефа на НЕК Красимир Първанов, които задължават България да подпише до 1 юни договор за изграждането на "Белене".
Днес Трайчо Трайков обясни от парламентарната трибуна отново заяви, че на Първанов е било забранено да подписва съответния документ, което самият той  отрече.

Последна актуализация в 23 ч.